fredag 8 januari 2010

BRÖD AV HELÉNE JOHANSSON


Nu när det är så rysligt kallt är man inte ute några längre stunder.
är det perfekt att pyssla med lite brödbak.
En underbar brödbok som jag kan tips om är
BRÖD
från Brunkebergs Bageri och Heléne Johansson
Här kommer några favoriter som jag tror att ni alla kommer att uppskatta.
Baka Baka Knåda Knåda skjuts in i ugnen.
PARMESANKEX

100 g färskriven parmesan
120 g vetemjöl
100 g rumstempererat smör
några riv på en muskotnöt
1 nypa cayennepeppar
10 g havssalt
torkade örter eller hackade nötter till garnering

Gör så här
Blanda
samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem för hand eller i hushållsmaskin till en jämn deg som håller ihop. Om degen verkar torr och smulig, tillsätt en matsked vatten eller två.
Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i torkade kryddor eller nötter, t ex timjan, rosmarin eller hackade pinjenötter. Lägg rullarna i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7–8 minuter eller tills de fått lite färg.
Förvara kexen i papperspåse eller burk.

OLIVBRÖD

400 g vatten
600 g vetesurdeg
15 g jäst
500 g vetemjöl med hög proteinhalt
400 g durummjöl
200 g fint rågmjöl
100 g olivolja
20 g havssalt
400 g svarta oliver av god kvalitet, urkärnade

Gör så här
Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket (skarven) nedåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Stjälp upp bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.

FOCACCIA

400 g vatten
20 g jäst
30 g olivolja
400 g vetemjöl med hög proteinhalt
100 g durummjöl
10 g socker
15 g havssalt
Garnering:olivoljaflingsalt
Fyllning:2 tunt skivade potatisar med skal på1 liten tunt skivad fänkål½ skivad rödlök

Gör så här
Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 1 timme.
Olja ett bakplåtspapper och lägg det i en låg form, 30 x 30 cm eller 30 x 40 cm beroende på hur tjock focaccia du önskar.
Häll över degen i formen, tryck ut den och gör små hål i den med fingertopparna. Ringla över olivolja. Vill du ha fyllning i focaccian lägger du på den nu. Strö över flingsalt och jäs brödet i formen i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in brödet i ugnen och sänk genast temperaturen till 200 grader. Grädda focaccian i 25–35 minuter beroende på hur tjock den är.
Låt focaccian svalna på galler.
CASHEW & FETAOSTBRÖD

500 g vatten
150 g vetesurdeg
20 g jäst
725 g vetemjöl med hög proteinhalt
125 g fint rågmjöl
125 g honung
20 g havssalt
75 g fetaost i bitar
75 g rostade cashewnötter

Gör så här
Blanda alla ingredienser utom saltet, fetaosten och nötterna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i osten och nötterna. Låt degen vila i bunken i 1 timme.
Forma degen till en avlång rulle. Dela den i ca 25 bitar och rulla bitarna till runda bullar. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt eller i små formar. Låt bröden jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Mjöla bröden. Ställ in dem i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned.
Grädda bröden i 12–15 minuter.
Låt bröden svalna på galler.
BAGUETTER

Steg 1
5 g jäst
200 g vatten
200 g vetemjöl med hög proteinhalt
5 g havssalt
Steg 2
1000 g vatten
20 g jäst
1400 g vetemjöl med hög proteinhal
40 g havssalt
Gör så här

Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda i mjölet och saltet och arbeta degen smidig. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar eller i kylen över natten.
Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i nio bitar. Platta till varje bit, vik upp en kant av degen mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Låt degbitarna vila i 5–10 minuter.
Rulla degbitarna till långa baguetter. Lägg dem på baguetteplåt eller mjöla en kökshandduk och lägg på en baguette. Vik upp en bit tyg som avskiljare, mjöla och lägg på en baguette till osv. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
Mjöla och snitta baguetterna. Har du jäst dem i handduk flyttar du försiktigt över dem till plåt med bakplåtspapper. Du får plats med tre baguetter på varje plåt. Ställ in en plåt i ugnen i taget och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 15 minuter.
Grädda baguetterna i 20–25 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar