torsdag 28 maj 2009

ROSA RYSKA KYSSAR


Snart är de här de vackra röda och välsmakande gubbarna. efterlängtade av många. Visst de finns att tillgå året om, men ingen annan gubbe slår den svenska i smaken. Vad är väl en skolavsluting utan en hederlig svensk jordgubbstårta. Bättre start på sommarlovet går knappast att få.

Här en av barnens favoriter med vaniljglass, smulade ryska kyssar & färska jordgubbar!!
ca 40st ryska kyssar

Det här behöver du :
3 dl strösocker
3 äggvitor
Karamellfärg
125 gram grovt hackade valnötter


Gör så här:
Koka upp vatten i en liten kastrull, slå av värmen men låt kastrullen stå kvar på plattan. Ställ en skål med rund botten över vattenbadet och vispa äggvita + strösocker till hårt skum! Ca 10 min. Droppa i lite karamellfärg eller pulverfärg utrört i en droppe sprit. Hacka valnötterna grovt och blanda ner i marängsmeten. Grädda marängerna i 100 grader 30 min. Låt dom stå kvar i ugnen med luckan på glänt & torka.

Har du problem att äta nötter, blanda i grovhackad mörk choklad istället.

onsdag 27 maj 2009

JANE´S COFFEE SHOP

Gillar man den amerikanska coffee shop kulturen är denna bok ett måste. Den har några år på nacken (1999), men har man tur finns den med all säkerhet till en billig penning på någon av stormarknadernas bokavdelningar.
Här bjuds vi olika kaffedrinkar och underbara smörgåskomponeringar, med bla bagels, ciabatta, foccacia och wraps med underbara fyllningar. Min favorit kommer här:

Chicken Ceasar sandwich
(till fyra personer)
Gott bröd efter tycke och smak. Jag tar 4 st ciabatta.
1 stort romansallad huvud
Köttet av en halv grillad kyckling delad/RIVEN ej skuren i strimlor. Köp den någonstans där du vet att de har en god kryddning, tex i min lilla lanthandel. Mumma....

Ceasardressing:
(När du gjord denna, vill du aldrig köpa någon färdig på flaska igen (är gudomlig...)
3 sardellfiléer
1 stor färsk vitlöksklyfta gärna fransk vitlök. Den enda vitlök jag använder.
Saften av en citron
1 msk diljonsenap
1 msk worchestershiresås
1 ägg, kokat i 1 minut
1 dl olivolja
1 dl finriven parmesanost
ev. lite salt, rikligt med nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Dela brödet i två delar och gröp ur underdelen.
2. Riv salladen i små bitar och blanda med kycklingstrimlorna.
3. Mosa sardellerna med den pressade vitlöken. Tillsätt citronsaft, dijonsenap och worchestershiresås. Knäck det hastigt kokade ägget i en skål, vispa sönder och tillsätt det. Häll i olivoljan i en tunn stråle under vispning. Rör i parmesanosten. Smaka av om det behövs salt. Peppra rikligt. Dressingen kan också köras i mixer eller matberedare. Jag kör min i mixern, för då blir den riktigt fluffig.
4. Skeda dressingen över salladsblandningen så pass mycket så det binder. Blanda ordentligt och fördela i den urgröpta underdelen. Lägg på locket och ät omgående.
Tips! För att det skall bli riktigt läckert slå in ciabattan i något roligt och mönstrat smörgåspappet tex från kalasform.


lördag 23 maj 2009

MUFFINSFORMAR

Vem har sagt att man måste ha bröd i sitt brödskrin? Praktisk förvaring för storbakaren.

fredag 22 maj 2009

ÄLSKA POTATIS

COOKIES & CREAMS EGNA LJUMMA POTATISSALLAD MED PESTO.

Ibland blir det bra. Jag menar när man gör som Kajsa Varg...man tar vad man har. Det var precis så här denna potatissallad kom till , för ganska många år sedan nu. Hoppas ni gillar den lika mycket som mig och mina gäster. Bon apetit.

1 kg färsk potatis ( kokt med skalet på och skuren i rejäla bitar)
1 rödlök ( finhackad)
2 dl creme fraiche
2-3 msk grön pesto
2-3 kryddmått salt
100 gr marinerade soltorkade tomater ( finhackade)
1 dl grovhackad basilika
Citronpeppar grovmalen
Pinjenötter
Hackade valnötter eller cashewnötter ( ta 50 50 vet jag...)
Grovriven parmesanost
Vanlig riven ost efter smak efter behag
Capris avrunnen
Gräslök
Timjan och oregano

Lägg den kokta potatisen i en stor skål direkt när den är nykokt och riktigt varm. Potatisen får inte var för mjuk. Häll på alla ingredienserna och låt dem smälta ihop runt potatisen. Låt den ljumma ner sig lite.
Lägg upp på ett stort och vacker fat. Garnera med örtkvistar, lite nötter,flingsalt och ringla lite god citronsmaksatt olivolja över allt. Jag brukar spara lite av alla ingredienserna och toppa med. Det blir vackrast så. Gott bara som det är, eller för den hungrige, gärna till grillat lamm.
Som sagt, man tar vad man har och ibland säger det bara KLICK!!!!!

onsdag 20 maj 2009

MIN ROLIGASTE KOKBOK

Klockan är fyra på morgonen, när begäret slår till. Medan alla andra sover, tassar jag försiktigt ut i köket, så att ingen hör mig. Där ger jag efter för min svaghet. Chocolate chip cookies har mig i sitt grepp. Jag plockar ner ingredienserna i en påse, tar matberedaren under armen och ålar mig som en tjuv till husets mest avlägsna del, allt för att inte väcka någon. Jag läggen en filt över matberedare för att dämpa ljudet när jag blandar smeten. Jag struntar i att grädda kakorna, utan äter smeten direkt ur skålen. Jag erkänner... jag är en slav under chokladkaksmet.
detta vis, med en liten humoristisk inledning, börjar alla recept i en av mina roligast kokböcker. HJÄLP!!!! JAG HAR ETT KÖK HEMMA.
Det är Kevin Mills som upptäckte att det faktiskt fanns ett kök i lägenheten, då han flyttade hemifrån...men där fanns ingen mamma som lagade mat. Boken är en samling av hans mammas favoritrecept.

Denna guldklimp har funnits i min hylla sedan mitten av nittiotalet. Jag hade förmånen att få tag på ett ex, då jag jobbade på IKEA och vi sålde den under en begränsad tid. Har letat men inte funnit någon info om den på svenska. Men som sagt, den finns utgiven på engelska.

Min bok har använts flitigt, är vältummad med trasiga sidor. Inget jag borde visa upp, men som sagt den är verkligen en guldklimp och skönheten kommer som bekant inifrån. Boken är tjock och jag kommer att ha många anlednigar att komma tillbaka till den. Är du sugen på att kika mer i boken, så hör av dig.....

Här kommer receptet på den härliga chokladsmeten, men risken är stor att den är slut innan det är skjuts in i ugnen.....


CHOCOLATE CHIP COOKIES
225 rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 stort frukost ägg
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 kryddmått salt
350 gram mörk grovhackad choklad

Gör så här

Blanda smör, strö och farinsocker väl. Rör i ägg och vaniljsocker. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat,och salt. Rör till jämn smet. Rör ner chokladen. Rör gärna med en vanlig sked, då kan du stoppa varannan i munnen. Använd bakplåtspapper. Lägg kakorna på plåten, 3 rader med 4 i varje. Viktigt att kakorna bara skall ha lite färg.
Temperatur 175 grader 8-12 minuter. Låt svalna på plåten i 2-3 minuter så de stelnar och inte går sönder.
Förvara kakorna i en glasburk med lock eller frys in dem.

Tips!! Du som gillar nötter....hacka i 2 dl valnötter i smeten. Fast jag som gillar choklad tycker bara att de är i vägen. Kram Chatarina

tisdag 19 maj 2009

KALLA SVALKANDE DRINKAR

himlar praktiskt. Drinkbehållare i plast från Potterybarn. Skulle jag verkligen vilja ha ute i min trädgård på sommaren.

ÅRETS FÖRSTA


RABARBERPAJ, på egna rabarber skall tilläggas.
Fyll formen med rejält med rabarber. Vänd i någon msk maizena.
Smuldeg
250 gram smör
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 dl kokosflingor
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
Blanda allt väl och smula över rabarberna. Ta lite extra råsocker att strö över pajen.
Serveras med iskall pösig vaniljvisp. Skall med fördel ätas ute i trädgården till sällskapet av fågelkvitter.
Hoppas det smakar.

KLADDIGT KLADDIGT

Idag skall det bakas riktigt smarriga och kladdiga chokladmuffins.
Receptet kommer under dagen.

200 gram smör
200 gram fin 70 % choklad
4 st ägg gärna lite större
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl

25 stycket vackra muffinsformar eller om du vill göra en stor kladdkaka, en springform på 2 liter.

* Smält smöret och chokladen tillsammans. Låt svalna.
* Vispa ägg och socker länge så det blir riktigt fluffigt.
* Blanda mjöl och bakpulver.
* Blanda i chokladsmeten i äggvispet.
* Vänd försiktigt i mjölet.
* Häll smeten i formarna och grädda i se så där 180 grader runt 10-12 minuter, beroende på hur kladdiga nuffinsen skall vara.
* Gör man en stor form skall den gräddas i 220 grader i ca 15 minuter. Denna kaka kräver sin vila för att vara som allra bäst. Gör den därför dagen innan den skall avnjutas. Servera den välkyld. Pudras med florsocker och silverkulor eller varför inte vackra socker blommor.

Tips!!! Vill man smaska till det ännu mer, tryck ner en dumlekola i varje form innan gräddning. Mmmmm

Lycka till!!!
Varför bara använda pepparkaksformarna till jul. Gör småkakor eller stek ett ägg i formarna. Rosta bröd och tryck ut en rolig figur, så får barnen en roligare måltid.

Släng inte dina ärvda bakformar. Baka härliga mandelmusslor och fyll med vaniljkräm, grädde och färska bär. Mums...

måndag 18 maj 2009

FANNY BAKAR MUFFINS TILL FOTBOLLSLAGET

var det dax att bjuda på lite fika efter dagens fotbollsmatch. Idag skall Fanny baka enkla kladdiga muffins. Ett recept som hon fått av sin fröken. Mitt recept Är nästan det samma, men det är ju inte lika bra som det hon fått av fröken.......:)

Kladdiga choklad muffins

Ca: 20 st

100 gram smör, 3 dl socker, 4 msk kakao, 2 ägg, 1/2 tsk salt, 2 tsk vaniljsocker, 1 1/2 dl vetemjöl.

Till garnering

150 gram smält vit choklad och silverkulor. Idag pudrade vi bara lite florsocker över.

10 minuter i knappt 200 grader.

Gör dubbel sats och använd lite större formar, så blir det 25 st jätte maffiga istället.

SOMMARENS SÖTA....

Systrarna Eisenman har nu kommit med en ny och efterlängtad kokbok eller bakbok kanske man skall säga. Den 4:e i ordningen om jag inte minns fel.
En bok med snygg layout och en färgsättning som ligger helt rätt i tiden.
Åter igen bjuds vi på spännande recept och en bok fylld med otroligt vackra bilder. Systrarna har nu mer lagt ner sin Café och bokshop, för att helt ägna sig åt att skapa nya recept.
deras hemsida kan man inte bara få inspiration, utan även läsa deras dagbok i skapandets stund.
in och titta på alla vackra bilder, samt ta en tjuvpik i deras nya SOMMARENS SÖTA. http://systrarnaeisenman.se/

MARSHMALLOWS

När det grillas på sommaren, avslutas kvällen ofta med att barnen grillar marshmallows på var sitt grillspet. Fast i ärlighetensnamn, så är det precis lika många vuxna som står där och gräver i påsen.
Har man fin glöd på grillen, kan man med fördel göra små aluminiumfolieknyten med en massa gottis i. Vad sägs och ett digestivekex med en stoa marshmallows och en ruta marabou mjölkchoklad på. Lägg sedan ytterligare ett kex ovan på och slå in i foliet. Lägg på gallret eller i glöden. Himmelskt.........
Det skall vara det amerikanska märket Rocky Mountains- de riktigta puffarna.

Finns även i miniformat. Perfekt att baka med. Används tex till julgodis och i kakor. slipper man klippa sönder de stora, vilket annars brukar bli ganska kladdigt.

MUFFINSFORMAR

Var bara tvungen att visa dessa vackra muffinsformar. De är framtagna med bröloppstema.
http://www.estiloweddings.com/

HALLON SMOOTHIES


God morgon...
Dagens snabba frukost.
Frysta hallon, vaniljyoghurt, en skvätt koncentrerad apelsinjuice och banan.
Stoppa allt i blendern och kör på högsta effekt en stund, så den blir riktigt fluffig.
Ungarna älskar det.
Ett tips!
Har du barn som idrottar mycket, och behöver lite extra energi. Släng i ett rått ägg och en halv dl fiberhavregryn. Vilken energi kick.

REGN REGN...

Jaha, då var regnet tillbaka. Varför inte krypa upp i soffan och avnjuta en kopp varmt och rykande te. Just nu dricker COOKIES AND CREAM ett svartte från Kryddlagret med bla jordgubbar, rabarber, rosenknoppar, ljungblommor, jasminblommor och rosèpeppar. Det är ljuvligt.

Afternoon tea

söndag 17 maj 2009

VÄLKOMMEN TILL COOKIES AND CREAM

Varför blev det COOKIES & CREAM?

Jo, när jag var au pair på åttiotalet, jo du hörde rätt, åttiotalet var OREO Cookies det första i fikaväg jag blev bjuden på.

Ett dubbelt chokladkex med vaniljfyllning. Lite i stil med fyllningen i ett vanligt wafferskex.

För ögat var mötet mycket trevligt, men ack en sådan besvikelse för smaklökarna. Ännu ett torrt och tradigt kex.

Sedan fick jag smaka cookies med oreo ismulat eller glass med stora bitar av Oreokex. Detta var något helt annat.

Till dessa kex dricks det kall mjölk, något som alla Usas barn tycks gilla, särskilt när de är sjuka. Men Cookies och Milk är inget roligt namn och på milk blir det inte lita smarriga bakverk.

det fick bli Cookies & Cream. Skall jag vara helt ärlig så var det mest för att det lät bra.......