måndag 31 augusti 2009

BISCOTTI MED PISTAGE


foto: okänd

Biscotti- italienska nötskorpor
200 grader
100 g hasselnötskörnor/mandelrivet
Skal av 1 tvättad apelsin
100 g rumsvarmt margarin/smör1
¼ dl socker
½ dl ljus sirap eller 1 dl flytande honung
1 medelstort äggknappt
5 dl (275 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
2 tsk stött koriander
3 msk Amarettolikör (alt 4-8 droppar bittermandelessens men det blir godare med Amaretto)
2 rågade tsk vaniljsocker
Hacka nötterna mycket grovt.
Tvätta och torka apelsinen och riv av det yttersta gula skalet mot fint rivjärn.
Rör smöret eller margarinet poröst med socker och sirap eller honung.
Blanda ner ägget, apelsinraspet och sist allt det övriga.
Forma degen till 4 smala rullar, lika långa som en bakplåts korta sida.
Lägg rullarna på plåten och platta till dem en aning med handflatan.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ugnsvärme i ca 15 minuter.
Låt längderna svalna ca 15 minuter – skär dem sedan i sneda bitar och lägg tillbaka bitarna på plåten – vänd snittytorna uppåt.
Grädda kakorna så i ytterligare 10-15 minuter.
Efter ca fem minuter – vänd motsatt snittyta uppåt.
Låt dem kallna på plåten.
Är väldigt goda till ett glas vin.
Jag är bara tvungen att sticka emellan med detta goda recept och från gå pajerna för ett ögonblick. Hoppas det är ok....

COCKIES AND CREAM

var helgen över för denna gång.
Med ömmande fötter och med ett huvud som bubblar över med idéer och intryck,
hoppas jag gå en inspirerande höst tillmötes.
Mässan var rena julafton precis som alltid.
Alla springer lite halvspeedade omkring för att hinna se allt och för att absolut inte missa något guldkorn.
Jag hittade ett guldkorn.
Fattar inte att jag missat det tidigare.
Men när jag tänker efter har jag sett artiklar i olika inredningstidningar
om detta lilla underbara ting
Detta och mycket mer kommer att dyka upp under veckan på LITEN LYA.
Det finns de som undrar och de som frågar mig varför jag inte länkar mig,
går med i bloggportaler osv.
Denna sidan är min.
Jag gör den för min egen skull, för att jag tycker det är riktigt roligt att skriva
och det ger mig väldigt mycket inspiration.
Mat och inredning går lite hand i hand och eftersom inredning alltid funnits där som en av mina största inspirationskällor,
faller det sig naturligt för mig att blanda upp mitt bloggande på detta vis.
Jag är otrolig tacksam över att ni alla vill och tycker om att läsa det jag skriver.
Till alla er som tycker jag skall tjäna pengar på det... vem vet vad framtiden har att ge.
Tillsdess är jag nöjd med precis som det är...
Kram på er...nu fortsätter jag med matpajerna.

OSTPAJ MED FIKON OCH PÄRONSALSA

FOTO:TOPPHÄLSA
Fyllning
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
4 dl riven lagrad ost, t ex prästost eller västerbottensost
Gör pajdegen efter grundrecept.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 26 centimeter i diameter.
Förgrädda pajskalet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Blanda i osten.
Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.
FIKON- OCH PÄRONSALSA 4–6 portioner
5 torkade fikon
2 färska fikon
1 moget päron
2 msk grovt hackade valnötter
Ruccolasallad
1 msk valnöts- eller olivolja
2 tsk pressad citronsaft
Flingsalt nymalen peppar
Strimla de torkade fikonen.
Skär de färska fikonen och päronet i klyftor.
Blanda fikon, päron, nötter och rucolasallad.
Droppa över olja och citronsaft och krydda med salt och peppar.
Servera salsan genast.

KANTARELLPAJ MED CAMEMBERT

FOTO:TOPPHÄLSA
Fyllning
1 liter rensade kantareller
1 gul lök
smör till stekning
175 g camembert- eller brieost
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm nymalen peppar

Gör pajdegen klassiskt recept.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter cirka 24 centimeter i diameter.
Förgrädda pajskalet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär svampen i mindre bitar.
Skala och hacka löken.
Fräs svampen och löken i smör tills vätskan kokat in.
Låt det svalna.
Fördela svampen och löken i det förgräddade pajskalet.
Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela dem över svampen.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Häll äggstanningen över svampen och osten.
Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

fredag 28 augusti 2009

PAJFROSSA

Här en lite mindre pajform i dova färgen från danska RICE.
Den kommande veckan tänkte jag bjuda på lite smaskiga pajer.
Nu lämnar vi det söta och låter matpajen få komma i fokus.
Eftersom hösten nalkas sakta men säkert,
kommer detta få var inspirationskällan och genomsyra recepten.
Igår torsdag startade höstens stora inrednings och presentmässa i Stockholm
FORMEX höst.
Där kommer jag att spendera min helg.
Hoppas på att komma hem fullmatad med inspiration och många vackra bilder.
Är du nyfiken?
är du välkommen in till LITEN LYA. min inredningsblogg efter helgen.
Kram och Trevlig helg.
Vacker keramik från Gerbera.

torsdag 27 augusti 2009

MUSTIG KÖTTFÖRSSOPPA MED POTATIS

Hemkunskap och kostlära i all ära, men visst var det ganska tråkiga och basic saker man fick laga i skolan.
Ett recept eller i alla fall delar av det har jag haft med mig hela vägen från hemkunskapen i åttan.
Vad blir det????? 26 år sedan jag lagade denna soppa första gången.
Eftersom den är ganska mustig, passar den utmärkt en dag som denna, lite gråmulen och sådär begynnande höstruskig.

Detta behövs

Köttfärs efter eget val, jag tar blandfärs.
Fast potatis
Morötter
Gullök
Persilja
Köttbuljong
Chilisås
Krossade tomater
Krydda efter tycke och smak.

Fräs köttfärsen och krydda med salt och vitpeppar.
Skala och skär potatisen i "pengar" ca: 1/2 cm tjocka.
Skär löken i lite större bitar.
Koka potatis med i buljongen tills al dente.
Grovriv morötterna.
Lägg i löken och morötterna i kastrullen tillsammans med potatisen.
Slå i krossande tomater och chilisås.
Låt allt småkoka tills potatisen är lagom kokt. OBS! Skall ej falla sönder.
Lägg på slutet i köttfärsen.

Servera gärna något varmt gott bröd till samt med en klick creme fraiche och färsk klippt persilja eller en kvist bladpersilja.

Resterna går bra att frysa in.

onsdag 26 augusti 2009

PERRIER

foto:perrier
Vatten vatten bara vanligt vatten. Perrier är ett riktigt gott exempel.
Här en härlig reklam poster med flasksmycken.

tisdag 25 augusti 2009

EN SKED GLASS

foto:google
Ibland är det enkla gott nog.
Varför skall det var så mycket av det goda.
Liten och naggande god är denna sked glass på maten eller till kaffet.
Vill man ha lite mer av det goda är det läskande och vackert att servera några olika smaker med varierande färger som en hel dessert.
Men man får vara snabb så det inte smälter.
Tips!!!
Lägg in skedarna i frysen någon timme innan servering, men var försiktig så de inte fastnar på tungan:)
Natti natti....

AMERIKANSKA PANNKAKOR

Tillhör barnens favoritfrukostar. Fast dock ej med grädde som på bilden.
Däremot brukar en liten skvätt lönnsirap smaka som fina fisken och massor med färska bär efter säsong.
Men det skall vara riktig canadensisk sirap och inte någon sötsliskig avart.
Döm om min förvåning när jag senast var på Ica för att inhandla denna dyrgrip,
för det är den bokstavligt talat.
För 1 år sedan gav jag ca 50 kronor per flaska, nu är den uppe på 79:-.
Gode tid, måste vara dollarkursen som fått ett spel.


foto:google

måndag 24 augusti 2009

KLADDKAKA MED LAKRITSFUDGE OCH HALLON

FOTO:KLADDKAKOR.SE
3 ägg
175 g strösocker (ca 2,1 dl)
200 g frysta hallon
200 g LONK lakritsfudge fint hackad
150 g smör
135 g vetemjöl (ca 2,25 dl)1 krm salt


Rör i hop ägg, socker, fudge och hallon.
Tillsätt det smälta smöret och rör ned vetemjöl och salt.
Häll upp smeten i en smord och brödad rund form (ca 22 cm) med löstagbar kant.
Grädda 16-18 minuter i 200 grader, kontrollera med sticka, kakan ska vara kladdig i mitten.
Kyl ned och servera med vaniljglass.

söndag 23 augusti 2009

JACOBS CHOKLADTÅRTA

foto:google
Denna underbara tårta blev vi bjudna på hemma hos A och C i helgen, då vi äntligen fick komma och se deras nya vackra hem. Tyvärr har jag ingen bild, men lovar att lägga upp den tillsammans med detta recept så snart jag bakat den. Detta kommer att bli en storfavorit jag lovar. Den är jätte krämig och riktigt snabb att få klar. Går utmärkt att göra dagen innan. Fungerar bra att byta ut topping efter tycke och smak samt årstid. Varför inte krossa polkagrisar över den till jul. Eller göra den lite syrligare med fetaost, pistagenötter och en gnutta flingsalt, det tror jag blir en riktig höjdare:)

Detta behövs:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
160 gram smält smör
150 gram mörk choklad
1 1/2 dl hela hasselnötter



Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Vänd ner i äggsmeten.
Smält smöret och bryt i chokladen och låt den smälta samman.
Rör ner chokladsmeten i äggsmeten.
Smöra och bröda en form med löstagbara kanter.
Häll i smeten och strö över nötterna.
Grädda i 240 grader 7-10 minuter.
Låt tårtan svalna och ställ den sedan i frysen.
Servera tårtan halvtinad med lättvispad grädde samt med fördel kan vara smaksatt med punsch.
Lägg gärna lite lösa nötter på serveringsfatet runt kakan. Ser trevligt ut.

(Receptet kommer ursprungligen från boken Konditorns bästa, Signe 200 recept av Maria Bengtsson.)

lördag 22 augusti 2009

FRUKTIG OCH NÖTIG MÜSLI

FOTO & KÄLLA: ALLTOMMAT.SE
Ingredienser
0,75 dl mandlar eller hackade nötter
0,75 dl vetegroddar
0,75 dl solrosfrö
0,75 dl kokosflingor
0,75 dl bananchips
0,75 dl torkade tranbär
0,5 dl farinsocker
2,5 dl blandat fullkornsknäckebröd, i småbitar

Gör så här
Rosta
nötterna 5 minuter i en tjockbottnad stekpanna på medelgod värme.
Rör om ofta.
Tillsätt vetegroddar, solrosfrö, kokosflingor, bananchips och torkade tranbär och fortsätt rosta i ytterligare 8 minuter.
Rör om ofta.
Rör ner farinsocker och knäckebröd och rosta alltsammansi 3 minuter till.
Låt müslin kallna och förvara den i en burk med tättslutandelock.

CHOKLAD OCH HASSELNÖTSTÅRTA MED BLÅBÄR

foto: sköna hem
200 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
250 g smör
2,5 dl socker
6 ägg
blåbär och hasselnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Smörj en rund form med löstagbar botten.
Smält choklad och smör i ett vattenbad (ställ en mindre kastrull i en större med kokande vatten, se till så att inget vatten kommer in i chokladblandningen).
Ställ åt sidan för att svalna.
Vispa äggvitor till ett hårt skum, tillsätt socker och sedan äggulor.
Blanda ned chokladen i äggsmeten.
Häll allt i kakformen och grädda i ca 50 min.
Servera med blåbär eller andra bär och gärna lite hasselnötter.

torsdag 20 augusti 2009

onsdag 19 augusti 2009

TÄVLA OCH VINN TIDNING OCH CHOKLAD

Jouranlchocolat är min absoluta favorittidning när det kommer till att bli inspirerad i köket. Den är min bibel i ämnet och här bjuds vi läsare på massor med spännande reportage och recept. Vi får tips om vilken choklad som passar till vad, samt vilken dryck som skall avnjutas till.
Vi får i reportage följa lokala producenter i deras vardag på plantagen. Vi får ta del av alla stora chokladhändelser och nu närmast är det fest i Chokladsalongen i Askersund den 11-13 september. Nu kan du bli en lycklig vinnare till denna tidning samt rättvisemärkt choklad från Sackeus... Skicka ett mail med namn och adress till LITENLYA@live.se och dela med dig av ditt bästa chokladrecept, så kanske du blir vinnaren. Skicka gärna med en bild på ditt bakverk eller berätta ur vilken kokbok receptet kommer, så publicerar jag receptet här på bloggen. Mailet måste vara inne senast den 31 augusti då den lycklige vinnaren utses.
Lycka till!!! Eguale mörk choklad är en utsökt blandning av finsate kakao från Amazonas i Bolivia och rörsocker från Filippinerna. Detta är en ren naturprodukt med råvaror helt utan kemiska tillstser och artificiella smaktillsatser. Equale bidrar till att småproducenterna på kooperativen alter trade (Filippinerna) och El Ceibo ( Bolivia) får en skälig ersättning för sitt arbete plus en premie för de utvecklingsprojekt de bedriver.

Rättvisemärkt garanterar att produktionen av Rättvisemärkt-varor har skett under acceptabla förhållanden med skäliga löner och rimliga arbetsförhållanden för de anställda och utan barnarbete. Förutom dessa fundamentala garantier ser du som väljer Rättvisemärkt till att uppmuntra ekologiskt odlande, främja organisationsrätt och demokrati, du motararbetar diskriminering på grund av kön, hudfärg och tro samtidigt som du får produkter med god smak och hög kvalité.
Det Internationella kontrollorganet FLO (Fair Trade Labelling Organisation) utför kontinuerligt kontroller på plats hos producenterna.

onsdag 12 augusti 2009

FAVORITKAKAN UR BOKEN KLADDKAKOR

Här kommer receptet Linda!!!
Jag tycker det är bra synd om alla som har olika matallergier. Det finns inte så mycket kul som erbjuds dessa personer. Personligen tycker jag det känns för tråkigt att ställa fram någonting färdig köpt till dessa personer. Kan tänka mig in i eras situation, samma fika som bjuds på vilken tillställning de än blir bjudna till. Tar man sig tid finns det väldigt många glutenfri recept på nätet. Men jag fann ett riktigt höjdar recept i min egen bokhylla. Detta recept är glutenfritt, men det är mer så att det råkar vara det, än att det var tanken från början. Denna kakan är ljuvlig men värsta kaloribomben. Ingredienser:

Botten:
250 g mandelmassa
Fyllning:
125 g smör
3 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad ( resultatet blir ännu bättre om du satsar på lite bättre choklad)
250 g ljus blockchoklad ( resultatet blir ännu bättre om du satsar på lite bättre choklad)
2 msk rom
Tillagning:
1. Kavla mandelmassan mellan plastfolie så stor att den täcker botten på en form som är ca 21 cm i diameter, med löstagbar kant. Tryck fast mandelmassan i botten. Den behöver inte täcka kanterna.
2. Smält smöret på svag värme och tillsätt grädden när smöret är nästintill smält. Låt koka upp och lyft kastrullen från värmen.
3. Bryt ner chokladen i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet, och tillsätt därefter rommen. Jag utelämnade rommen då jag hade barn som skulle smaka.
4. Häll smeten i formen och kyl minst fyra timmar före servering. Jag satte istället den i frysen och tog fram den 30 minuter innan servering.
Min tårta dekorerade jag med flisad/hyvlad vit choklad och färska skogshallon, men hackade pistagenötter och flingsalt på är en riktig höjdare för den som är lite mer vågad av sig.

tisdag 11 augusti 2009

RANDIG MOUSSE MED FÄRSKA JORDGUBBAR

Detta behövs
5 stora äggulor
1 1/4 dl socker
1 1/4dl färskpressad citron
4 teskedar finrivet citronskal
1 knypa salt
1 1/4 dl plus 3 1/2 dl 40% vispgrädde
50 gram vitchoklad av fin kvalité tex Lindt finhackad
ca 2 liter skivade färska jordgubbar

Blanda äggulor, socker, citronjuicen och skalet, samt salt i en mellanstor metallbunke.
Vispa över vattenbad tills krämen tjocknar ca: 6 minuter.
Ta av skålen från kastrullen.
Kyl ner citronmoussen till rumstempteratur.
Blanda 1 1/4 dl grädde samt den vita chokladen i en annan metall skål. Sätt skålen över vatten bad med sjudande vatten. Rör hela tiden tills chokladen blivit mjuk och nästan smällt. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt rör tills chokladen smällt helt och blivit riktigt krämig. Kyl ner moussen till rumstemperatur.
Vispa den reserande grädden och dela upp den vilka i de båda moussesatserna.Beat remaining 2 2/3 cups cream in large bowl until firm peaks form.
Fördela upp de olika mousserna i 8 vinglas så det blir vacker lager på lager effekt. Garnera med jordgubbar täck glasen med plastfolie och ställ svalt.
Kan med fördel göras dagen innan.

onsdag 5 augusti 2009

RECEPTEN ÄR PÅ G....

Jag håller på att pysslar och målar om lite hemma och har inte hunnit översätta alla recept ännu, men de kommer under veckan, jag lovar. Den som väntar på något gott.....