måndag 14 september 2009

PAJ A LA LUCIA

Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk mald kryddnejlika
150 g smör
2 msk vispgrädde

Fyllning
750
g medelstora äpplen
150 g mandelmassa
2 st ägg
2 dl vispgrädde

Tillagning
Hacka ihop pajdegen för hand eller kör snabbt ihop den i matberedare.
Tryck ut den i en pajform, 26 cm diameter, med löstagbar kant.
Täck och ställ formen i kylen 1 timme.
Sätt ugnen på 200°.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda 15 minuter i mitten av ugnen.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Lägg dem i dubbla lager, i ett fint mönster, i det förgräddade pajskalet.
Grovriv mandelmassan.
Fördela den ovanpå äpplena.
Vispa ihop ägg och grädde.
Häll blandningen över mandelmassan.
Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen, tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.
Servera den gärna ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar