torsdag 3 september 2009

VANILJKAKA MED HÄRLIG KRÄM

Ett himmelskt recept

Ingredienser
150 grader i 45 minuter
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjöl
tsk bakpulver
1 dl kallt vattenkokos (om du vill kan du använda pärlsocker eller havregryn, eller gamla hederliga ströbröd)
Krämen
1 dl vispgrädde
125 g smör
3 msk vaniljsocker
Börja med kakan, gör inte krämen förrän kakan har gräddats klart och hunnit kallna.
Vispa ihop ägg med strösocker och vispa poröst till äggen och sockret har nästintill vitnat.
Häll sedan i mjölet, bakpulvret och vattnet och vispa ihop allt till en slät smet.
Smörj sedan en form med smör och fodra med kokosflingor.
I med smeten och in i ugnen i 45 minuter.
Låt sedan kakan kallna och skär den då mitt itu där du ska fylla med krämen.
Krämen gör du på detta vis:
Smält smöret och dra sedan kastrullen åt sidan där du har i grädden och vaniljsockret.
Rör sedan ihop krämen och ställ tillbaka på plattan.
Rörihop och vispa riktigt kraftigt hela tiden.
Krämen ska koka upp och fortsätta koka under omrörning.
Du kommer märka när den blir lite trögare att röra och börjar likna en kräm.
Ta då av den och ställer den för att svalna en stund.
Bred sedan ut krämen över underdelen på kakan och nästan helt vägen ut i kanterna.
Lägg sedan försiktigt på locket.
Bums in i kylskåpet, låk kakformen stå över kakan.

Tänk på att kakan måste stå till sig över natten för att få sätta sig riktigt.
Den blir då härligt krämig med en ljuvlig vaniljsmak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar