söndag 13 december 2009

KOLA MED PISTAGENÖTTER

Kola är gott och med saltade pistagenötter i smeten blir kolan ännu godare.
Spara gärna några nötter eller ta lite extra som jag hackar grovt
och strör över kolan då den är klar.
Brukar även ta några nypor flingsalt.
Yammi!!!

60 st
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl rostade, saltade pistagenötter med skal
1 tsk vaniljsocker

Blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad, vid kastrull.
Koka utan lock tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet.
Rör om då och då.
Koktid 15-30 min.
Skala och grovhacka nötterna.
Rör ner nötter och vaniljsocker i smeten.
Häll upp smeten på ett smörpapper.
Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
Kulprov...
Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar