torsdag 17 december 2009

SAFFRANSGIFFLAR MED MANDELMASSA

25 gram jäst för söta degar.
2,5 dl mjölk
125 gram kesella
1 påse saffran.
3/4 dl baksirap
1 kypa salt
8 dl vetemjöl
11 dl mjöl till utbakning
50 gram smör

Fyllning:
50 gram rimstempererat smör
75 gram Mandelmassa

Smula ner jäst i en bunke.Låt smöret bli rumsvarmt.
Mandelmassan bör vara kall.
Värm mjölk och kesella till fingervarmt (37°C).
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt saffran, sirap och salt.
Rör ner det mesta av mjölet.
Blanda.
Klicka ner lite smör i taget och arbeta in.
Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna.
Lägg en duk över och låt jäsa i 40 minuter.
Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut delarna till tunna runda plattor.
Bred smör på den utkavlade degen och riv mandelmassa över.
Skär degen i trekanter (som tårtbitar).
Rulla ihop varje triangel.
Börja från den breda delen.
Lägg gifflarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ungnen på 225oC.
Vispa upp ägg med gaffel i en kopp.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8- 10 minuter beroende på storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar