onsdag 22 juli 2009

BLINIS MED LÖJROM

Blinis med löjrom, gräddfil och lök

Bovetemjöl 1,5 dl
Vetemjöl 0,5 dl
Ägg 1 st
Mjölk 1,5 dl
Gräddfil 1/2 dl
Öl 1/2 dl
Färsk jäst 25 gram (i/2 pkt)
Salt 1 krm
Smör till gräddning
Tillbehör
Löjrom
200 gram
Gräddfil 2 dl
Gul eller röd lök 1 st

Tillagning
Skilj på äggula och äggvita.
Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt).
Smula och rör ut jästen i mjölken.
Tillsätt mjöl, gräddfil, öl, salt och äggula.
Vispa till jämn smet. Täck med duk.
Låt jäsa 30 -60 minuter i rumstemperatur.
Grädda:
Vispa äggvitan till hårt skum.
Vänd ner äggvitan i smeten.
Grädda i plättlagg på medelvärme.
Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat.
Grädda ett par minuter på andra sidan.
Servering:
Skala och finhacka lök.
Servera blinis varma med en matsked var av rom, gräddfil och finhackad lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar