måndag 20 juli 2009

KLASSISKA KANELBULLAR

Idag skall det bakas bullar. Frysen börjar kännas tom och det är dags att fylla upp den igen. idag får det bli klassiska kanelbullar och det skall bli saftiga sådana. Mycket gegga "fyllning" och lång jästid är min melodi...

Till 80st
200 smör
1 liter mjölk
2 pkt färsk jäst för söta degar
1 tsk salt
3 dl socker
2 tsk kardemumma
2,5 liter vetermjöl special

Fyllning:
rumstempererat smör
socker
kanel

Gör så här
Smält smöret i en kastrull, slå på mjölken och värm till 37 grader.
Lägg jästen i bakmaskinen, slå på lite av mjölken och smörblandning och kör till jästen löst sig. Slå i alla torra ingredienser och kör tills slät och blank deg.
Jag kör alltid minst 10 minuter för att få in mycket luft i degen, så den jäster riktigt högt.
Låt degen jäst till dubbel storlek under bakduk.
Ta upp deg och kavla ut på mjölat bord. Bred på fyllningen och forma till bullar.
Låt smöret stå ute så det blir riktigt mjukt, sedan blanda ner kryddor och socker och rör ihop till jämn "kräm". Då kommer det lika mycket smak på hela degen.
Jäst på plåten under bakduk 2 timmar eller till minst dubbla storleken.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Baka i ugn 5-7 minuter i 250 grader

Provsmakas varma till ett glas ikall mjölk...

1 kommentar:

  1. Låter inte som ett dumt recept det. Det var ju precis kanelbullens dag också. :)
    Fin blogg du har förresten, Kram!
    Kanelbullar recept

    SvaraRadera