onsdag 22 juli 2009

MANDEL BISCOTTI

Biscotti- italienska nötskorpor
200 grader
100 g hasselnötskörnor/mandel
Rivet skal av 1 tvättad apelsin
100 g rumsvarmt smör
1 ¼ dl socker
½ dl ljus sirap eller 1 dl flytande honung
1 medelstort ägg
Knappt 5 dl (275 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
2 tsk stött koriander
3 msk Amarettolikör (alt 4-8 droppar bittermandelessens men det blir godare med Amaretto)
2 rågade tsk vaniljsocker
Hacka nötterna mycket grovt.
Tvätta och torka apelsinen och riv av det yttersta gula skalet mot fint rivjärn.
Rör smöret eller margarinet poröst med socker och sirap eller honung.
Blanda ner ägget, apelsinraspet och sist allt det övriga.
Forma degen till 4 smala rullar, lika långa som en bakplåts korta sida.
Lägg rullarna på plåten och platta till dem en aning med handflatan.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ugnsvärme i ca 15 minuter.
Låt längderna svalna ca 15 minuter – skär dem sedan i sneda bitar och lägg tillbaka bitarna på plåten – vänd snittytorna uppåt.
Grädda kakorna så i ytterligare 10-15 minuter.
Efter ca fem minuter – vänd motsatt snittyta uppåt.
Låt dem kallna på plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar