söndag 12 juli 2009

CHOKLAD KOLAPAJ MED LINGON

Utsökt smakbrytning mellan chokladkola och lingon.

Ingredienser
12-15 bitar
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, havregryn och mjöl.
Rör ihop till en deg.
Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull.
Koka på svag värme ca 10 min.
Ta kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten.
Ställ tillbaka på eftervärme.
Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank.
Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen.
Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten.
Servera med lättvispad grädde.
Pajen måste stå svalt ett bra tag för att fyllningen skall sätta sig ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar