söndag 26 juli 2009

GRISSINIPINNAR

Grissini - italienska pinnar

Ingredienser
6 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 äggvita
1 tsk strösocker
25 gram färskjäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
Smaksätt gärna med dina favoritörter tex rosmarin och flingsalt eller hackade oliver.
Andra goda smaksättare: sesamfrön, vallmofrön och parmesanost.
Mjöl till pensling samt flingsalt till garnering.

Tillagning
Smula jästen i en bunke.
Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt)
Tillsätt olja, salt, strösocker, äggvita och ev. örtkrydda.
Häll spadet i bunken, rör om tills jästen smält.
Tillsätt merparten av mjölet.
Arbeta degen ordentligt, tillsätt mer mjöl tills degen är fast och lätt att handskas med.
Strö över mjöl, låt jäsa under duk 45 min.
Ta ut degen på mjölat bord och knåda ihop.
Forma längder, dela i 36 bitar.
Rulla ut varje bit till en lång stång.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Låt jäsa under duk 20 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla pinnarna med mjölk.
Strö ev. över örtsalt, sesam- vallmofrö eller parmesan.
Grädda ca 30 min, tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler.
Förvaras torrt.
Grissini är utmärkt bröd till soppa till drinktilltugg och kan kryddas på många sätt.
Socker kan uteslutas och torkade örtkryddor t.ex. rosmarin kan blandas i degen.
Eller strö krydda, smakfröer, smulad ost utanpå degen före gräddning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar