måndag 20 juli 2009

HEMGJORD JORDGUBBSSYLT

En ny vecka med nya möjligheter stundar. Förra veckan stod jordgubbarna både högt och lågt i mitt kök. Det saftades och syltade både på längden och bredden. Saft receptet finns redan här på bloggen med receptet på sylt kommer här. Nu fattas det bara sådär 15 kg bär som skall frysas in för att täcka vintern smoothis behov......
Till dubbel sats:
8 liter bär
2,4 liter socker
2 krm nattriumbensoat
2 krm kaliumsorbat
alla butiker inte för dessa konserverande och förtjockande produkter längre, kan de bytas ut mot något lämpligt från kryddhyllan. Finns en uppsjö påsar för saft, sylt, gelé som bara är att hälla rakt ner i sylten så är det klart.) Läs på påsen för att se vilken som passar ditt ändamål bäst. Alla ser nämligen precis lika dana ut.
Skölj och rensa bären.
Blanda bär och socker i en stor gryta och låt stå och dra i några timmar.
Koka upp bladningen och låt stå och små koka i 20 minute.
Sila av skummet från ytan.
Blanda ut konserveringsmedlet i lite av sylten.
Häll ner i grytan och rör om.
Häll den varma sylten direkt ner i varma och väl rengjorda burkar.
Premiär smaka den varma sylten tillsammans med glass, pannkakor eller våfflor.
Nu har du garanterat en smak av den svenska sommaren som räcker hela vintern.

Vill man inte ta gamla tråkiga glasburker där etiketten tvättats bort, kan man köpa billiga burkar på bla Ica Maxi eller Ikea. Dessa heter Slom 15:- från Ikea. Där har jag även köpt alla mina saftflaskor 20:- st.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar