onsdag 29 juli 2009

HÄRLIGA BAKVERK FRÅN EPICURIOUS

Här är några riktiga smarrigheter. Tänkte dela med mig av dessa recept under veckan. Måste bara översätta dem först. Har hittat en ny favorit i amerikanska epicurious.com for people how loves to eat....och baka :) in och titta själv,här finns allt.



CUPCAKES MED DUMLE OCH BAILEYS

Cupcakes med Baileys & Dumle

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
4-5 msk Baileys
1 påse Dumle

Frosting
200 g Philadelphiaost
5 dl florsocker (om inte, rejält mycket mer när man tillsätter Baileys
2 msk Baileys (prova dig fram)

Dekoration
Färska delade jordgubbar
Choklad Strössel eller liknande
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken i det varma smöret.
Häll detta över äggen och sockret.
Blanda i mjöl, bakpulver och salt.
Blanda lätt.
Rör i likören.
Använd en muffinsplåt och sätt muffinsformar i.
Detta för att cupcaksen ska bli höga och fina och inte flyta ut.
Innan du sätter in dem i ugnen lägg ner en dumle i varje form.
Grädda i 175°C i ca 20 min tills de ser lätt gyllenbruna ut i färgen.
Låt svalna under bakduk eller frys in snabbt före glasering.Bred på forstingen, gör de lätttoppiga.
Frostingen ska vara som mjukt smör i konsistensen.
Absolut inte rinnigt!!
Sätt i mer florsocker om det behövs.
Här måste du själv känna av så att det blir lagom.
Likören späder ju florsockret rätt rejält.
Lägg på en delad jordgubbe och strö över strösslet.

DANIEL ROOS

Det här är Daniel Roos, chefskonditor på Operakällaren i Stockholm och medlem i Svenska kocklandslaget. Jag har haft en förmåga att fastna på olika recept i diverse tidningar och den gemensamma nämnaren är just Daniel Roos. Det är så många ggr som han står som kreatör till dessa skapelser. Detta har gjort att jag börjat följa hans blogg. http://toproos.blogspot.com/
Där kan man ta del av hans kreativa recept, följa honom en dag på jobbet, vinna kokböcker eller se olika reportage på tv och i tidningar där han medverkat. Mycket läsvärt och inspirerande. Han lämnar även en massa bra tips på platser att besöka om man vill njuta av god mat och goda bakverk. Många tips om vin och annat drickbart som passar till maten får man med.

måndag 27 juli 2009

SOLROSKUSAR

Ingredienser

50 gram färskjäst
1/2 dl sirap
1 dl vatten
6 dl filmjölk
4 msk olivolja
3 dl grahamnsmjöl
4 dl kornmjöl
6 dl vetemjöl
1 msk hel kummin
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
2 dl solrosfrön
2 tsk salt

Tillagning
Värm vatten, olja och filmjölk till 37 grader.
Smula jästen i en bunke.
Häll på lite vätska och rör ut jästen.
Tillsätt resten av vätskan.
Stöt kummin, fänkål och anis i en mortel.
Blanda ner kryddor, salt, solrosfrön och sirap.
Rör om och tillsätt mjölet.
Arbeta degen blank och smidig.
Låt degen stå och jäsa under bakduk i ca 30 min.
Lägg ut degen på mjölat bakbord.
Knåda degen och dela den i bitar.
Lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt och låt dem jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla kusarna med vatten och strö över solrosfrön.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 min.
En sats solroskusar ger ca 25 bitar.
De blir små och passar utmärkt som buffe bröd.

LAKRITSROTEN

Jag har en dotter som är galen i lakrits och älskar allt som är salt. Tänkte överraska henne med ett besök på LAKRITSROTEN, en ren lakritsbutik i de lite lugnare kvarteren av storstan. Närmare bestämt Odengatan15 nästan enda uppe vid Vallhallavägen. Butiken är väldigt liten men här finns det mesta som finns att uppbringa av lakrits. Jag sökte på godisbloggen.se och fann denna butik. Det har skrivit mycket om hur bra sortimentet är och hur trevlig personalen är och en sådan butik besöker man mer än gärna. Jag blev så besviken. Personalen tittade inte ens upp och hälsade då vi kom in och då får jag taggarna utåt direkt. Men min dotter var i himmelriket och tyckte det var såååå fint och det var huvudsaken.

söndag 26 juli 2009

QUESADILLA MED SALAMI OCH OST

Quesadilla med salami och ost.

Ingredienser
4 styck mjuka tortillas
1 dl pizzasås
20 skivor salami
100 gram hård riven ost.

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva korv och ost.
Bred ut pizzasås på tortillabröd.
Lägg på salami och ostskivor.
Sätt in i ugnen ca 5 minuter tills osten smält och quesadillan fått fin färg.

Quesadilla är en maträtt med mexikanskt ursprung, som närmast kan jämföras med italiensk pizza.
Traditionellt rostas tortillas lätt i stekpanna, varefter valfria tillbehör som avokado, ost, skinka, jalapeño e.d. fördelas ovanpå och kryddas med tomatsås.

FÄRSKPOTATIS SALLAD

FÄRSKPOTATIS SALLAD

Färskpotatis kokt utan skal med mycket dill
Ruccola
Feta
Rödlök
Stora gröna oliver
Timjan
Oregano
Olivolja
Körsbärstomater
Gulpaprika
Flingsalt
Peppar från kvarnen

Koka potatisen al dente. Blanda samman med alla övriga ingredienser. Vänd i potatisen. Låt stå i rumstemperatur någon timme innan servering. Serveras till grillat lamm och sparris. Jammi jammi jammi

GRISSINIPINNAR

Grissini - italienska pinnar

Ingredienser
6 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 äggvita
1 tsk strösocker
25 gram färskjäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
Smaksätt gärna med dina favoritörter tex rosmarin och flingsalt eller hackade oliver.
Andra goda smaksättare: sesamfrön, vallmofrön och parmesanost.
Mjöl till pensling samt flingsalt till garnering.

Tillagning
Smula jästen i en bunke.
Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt)
Tillsätt olja, salt, strösocker, äggvita och ev. örtkrydda.
Häll spadet i bunken, rör om tills jästen smält.
Tillsätt merparten av mjölet.
Arbeta degen ordentligt, tillsätt mer mjöl tills degen är fast och lätt att handskas med.
Strö över mjöl, låt jäsa under duk 45 min.
Ta ut degen på mjölat bord och knåda ihop.
Forma längder, dela i 36 bitar.
Rulla ut varje bit till en lång stång.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Låt jäsa under duk 20 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla pinnarna med mjölk.
Strö ev. över örtsalt, sesam- vallmofrö eller parmesan.
Grädda ca 30 min, tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler.
Förvaras torrt.
Grissini är utmärkt bröd till soppa till drinktilltugg och kan kryddas på många sätt.
Socker kan uteslutas och torkade örtkryddor t.ex. rosmarin kan blandas i degen.
Eller strö krydda, smakfröer, smulad ost utanpå degen före gräddning.

torsdag 23 juli 2009

SAFTEN ÄR KLAR

Nu har saften fått stå i en vecka. Jag har rört i hinkarna några ggr varje dag för att sockret skall lösa upp sig. Nu har vi härlig sommar hela vintern. Det blev hela 12 liter. Funderar på att ha jordgubbssaft i en välkomstbål, men vet inte riktigt vad jag skall ha i mer. Vill inte att det skall bli sött och sliskigt. Kommer jag på eller hittar ett recept som verkar gott återkommer jag isåfall.

STOCKHOLMS 10 BÄSTA BRUNCHER

foto: PERFEKT GUIDE
Här är ställena med kallaste minismoothies, fluffigaste ägg Bénédict och tunnaste pankakorna. Perfect har letat upp stans hetaste helghäng just nu.


En mysig

Restaurang J (Nacka strand)Vill du avnjuta din brunch i en vacker och marin skärgårdsmiljö? Då kan Restaurang J vara något för dig. Här serveras en väl tilltagen brunchmeny varje söndag. Efter som det ligger lite avsides gör du bäst i att boka bord, annars blir resan ännu längre tillbaka om du får vända i dörren, för vad är tråkigare än att titta men inte röra. Augustendalsvägen 52, 131 28 Nacka strand08-601 30 25www.hotelj.com


En bohemiskt budget

Café String Strings Bruncher är snart lika k-märkta som caféts charmiga retroinredning. Vill du äta budgetbrunch i a’la hipsterstyle är det trevliga Sofo caféet väl värt ett besök. Blir det för stimmigt rekommenderar vi Café Prontos brunch för 69 kr fullt utrustad med våfflor, bacon och ägg och pajer. Kaffe och juice ingår! (Torkel Knutssonsgatan 35)Nytorgsg. 38+46 8 714 85 14www.cafestring.com



En tjejbrunch

Moderna Museét Moderna har rustat upp och förberett sig för sommarens besöksboom. På helgerna dukas en det upp en härlig brunchbufée där du väljer och vrakar bland smoothies, bagels och härliga scones.Moderna Museet, Skeppsholmenwww.modernamuseet.se



En i American style

Aquavit Grill and Raw Här serveras varje söndag en klassisk amerikansk brunch. Njut av bla ribs, minihamburgare, blueberry pancakes och brownies. För er som tänker i lite nyttigare banor finns Ceasarsallad och smoothies. Stämningen kryddas av trevlig livejazz.Clarion Hotel sign, Östra Järnvägsgatan 35, Tel +46 8 676 98 00www.clarionsign.com



En med utsikt

MosebackeEn sommar utan att ha besökt Mosebackes klassiska jazzbrunch är för många ingen riktig sommar. Pannkakor, kaffe och livemusik i solen på en av söders vackraste höjder är en svårslagen kombo.Mosebacke torg 3116 46 Stockholm



En lyxig

Grand Hotel Cadierbaren Uppskattar du livets goda blir Grand hotels brunchmeny ett svårslaget helgnöje. Här förenas elegant inredning med utsökt mat och vackra omgivningar. Brunchen serveras i Cadierbaren med stoltheter som Ägg Benedict och toast skagen på menyn. Södra Blasieholmshamnen 8+46 8 679 35 00www.grandhotel.se



En familjevänlig

Brasserie Elverket Gillar du Äggröra och revbensspjäll? Trevliga Brasserie Elverket erbjuder dig en generös brunchbuffé med alltifrån de klassiska rätterna till mer långväga alternativ som vårrullar och spännande röror. Avsluta med ett av Stockholms populäraste helgnöjen, den oemotståndliga våffelbuffén. Grädda dina egna och ät till samvetet tar över.Linnegatan 6908-661 25 62http://www.brasserieelverket.se



En klassisk

Hasselbacken I hjärtat av kungliga Djurgården ligger klassiska restaurangen Hasselbacken. I en Gustaviansk och rogivande miljö njuter du här traditionell brunchbuffé varje lördag och söndag mellan 12-16.00. Vid vackert väder är denna brunchupplevelse nära på ett måste då uteserveringen erbjuder en av stans absolut ståtligaste utsikter.Hazeliusbacken 20 Tel: 08-517 343 00 http://www.restauranghasselbacken.se/



En populär

Café Sirap Vill du smaska Café Siraps amerikanska pannkakor med sötklibbigt tillbehör gäller det att ställa klockan på väckning. Det trevliga caféets helgbruncher är nämligen minst sagt populära. Här är ofta så gott som fullt redan vid öppning. Förutom pannkakorna hittar du här en rad andra kaloribomber. Scrambled eggs, prinskorv, bagels och bacon är några av alternativen.Surbrunnsg. 31 ATel: 08-612 94 19www.cafesirap.se



En perfekt

Zink Grill Trots att Zink är en relativ nykomling på Stureplanskartan har restaurangens helgbrunch redan blivit en klassiker. I en elegant atmosfär avnjuts våfflor med hjortronsylt och katalanska småkorvar tillsammans med nybryggt kaffe. Det perfekta läget längs fashionabla Biblioteksgatan erbjuder även förträffliga spaningsmöjligheter.Biblioteksgatan 5Tel. 08- 611 42 22www.zinkgrill.se



För min del blir det Mosebacke i helgen:)

THE FAT DUCK

Världens bästa restaurang

The Fat Duck började som en pub men utvecklades snabbt och blev nyligen vald till världens bästa restaurang. Utmärkelsen är kanske mer en vördnadsbetygelse åt självlärde kocken Heston Blumenthal än en faktiskt officiell titel, men Blumenthals kreativa kokkonst skapar en middagsupplevelse utöver det vanliga. Den nuvarande avsmakningsmenyn hos The Fat Duck inkluderar nitro-grönt te och limemousse, såväl som snigelgröt, pastöriserad lax med lakrits och mango och Douglas fir-puré. Givetvis även belönad med tre stjärnor i Michelinguiden. Är du nyfiken på att veta mer om Blumenthal kan du följa hans serie på BBC, Adventures in Search of Perfection. Där använder han sin unika kulinariska talang att blåsa nytt liv i några av världens mest välkända men tyvärr ofta missbrukade rätter. Hans senaste bok,
Further Adventures in Search of Perfection,
tacklar han allt från klassisker som hamburgaren, risotto och chili con carne till egendomligheter som Peking anka och chicken tikka masala. I sökandet efter perfektion lämnar han spisen och ger sig ut i välden för att hitta roten till det goda. Han besöker tex. New Haven, en kryddmarknad i Old Dehli och en liten by i Scotland för att hitta väldens bästa fish pie.ALLA FOTO: A PERFECT GUIDE
Personligen tycker jag att stuvade makaroner och falukorv är väldigt gott. Inget krångel och man ser vad det är man äter....men ska det vara fint så ska det....

UTESERVERINGAR VID VATTNET I HUVUDSTADEN


10 uteserveringar vid vattnet

Maj inleddes med värmebölja och vi var inte sena att finna oss till rätta i solgasset.
Vårt enda kriterium – nära vattnet!

Här ger vi dig Stockholms mest sjönära uteserveringar där det minglas, dricks litervis av rosé, spelas musik med ostämda gitarrer och så vårt hemliga ställe (som vi högst motvilligt delar med oss av).

I minglet

Pontonen I anslutning till den populära restaurangen Kungsholmen ligger sommarfavoriten Pontonen. När vädret tillåter samlas här stadens finsmakare tillsammans med förbipasserande båtfolk. Här finns nämligen en generös gästbrygga som är som klippt och skuren för spontanbesök. Här finns också en stor cocktailbar med törstsläckande drinkar för soliga sommarkvällar och trevligt mingel. Restaurang Kungsholmen, Norr Mälarstrand, Kajplats 464www.kungsholmen.com

I kvällssolen

Dramatenterrassen Med nybroviken som bakgrund och ett glas vitt, sallad med handskalade räkor, kvällssol och en första dejt på andra sidan bordet. Vad kan du mer önska dig.Nybrogatan 2Telefon: 08-665 61 00

I nöjesmeckat

Hornstull strand Etabl Den 26 november slog Hornstull Strand Etabl. upp dörrarna i Streets gamla lokaler. Med livemusik och välkända klubbar flera gånger i veckan är ambitionen att skapa ett nytt nöjesmecka för den initierade storstadsmänniskan. Förutom spännande liveframträdanden och hajpade Dj:s erbjuds även en inspirerande restaurang. Låt dig frestas av ”Samosas” från Karachi City, ”Chicken Satay” från Phi Phi Island eller om du inte vill krångla till det, strömming från Slussen. Dessa rätter serveras uteslutande i ”mellanrättsstorlek” och ligger mellan 75 kr och 140 kr/st. Med bästa utsikten över Årstaviken samt för-, eftermiddags- och kvällssol gissar vi att ”Strands” uteservering blir en given succé under gassande sommardagar.Hornstulls strand 4Telefon: 08-658 63 50www.hornstullstrand.se

I skepparkavaj

Lisa på Udden Lisa på Udden är en lite mer lågmäld systerkrog till Lisa på Torget, det populära vattenhålet på Östermalmstorg, där ses och synas står högst på menyn. På Djurgårdsrestaurangen vid vattnet är det grillat samt klassiker som fisk- och skaldjursgryta som bjuds gästerna. Vi faller oftast för räkor i någon form.Biskopsvägen 7Telefon: 08-660 94 75

I trängsel

Mälarpaviljongen Nere vid Norrmälarstrand mitt bland slingrande pilträd och hungriga änder ligger lilla charmiga Mälarpaviljongen. Innan närliggande ”it-restaurangen” Kungsholmen slog upp sina portar var detta strandpromenadens absoluta stolthet. Vem som tar hem tronen idag tvistas det om. Här spenderar du under sommarhalvåret dina lediga stunder sippandes ett glas vitt i den gassande solen. Den mysiga uteserveringen med bryggor och ”lusthus” känns mer hämtade ur någon klassisk Madickenfilm än Stockholms innerstad. Utsikten mot Södermalm och Munchenbryggeriet i kombination med det brunbrända båtfolket gör Mälarpaviljongen till ett brännhett utflyktsmål för sköna sommardagar.Norr Mälarstrand 64 Telefon: 08-650 87 01

I år också

Boule & Berså Våra känslor går upp och ner för det här stället. Varje år när ryktet säger att "den här sommaren är den sista" känner man att det kanske är dags att de packar ner gitarrerna och boulekloten och hittar på något nytt. Men så kommer våren med värmen och som amen i kyrkan så slår portarna upp igen "för sista gången"… Så varför inte passa på att ta något från grillen, en öl i handen och gå ner till kajen för att se när båtarna passerar in och ut ur sundet.Under Danvikstullsbron, Sjökvarnsbacken 13Telefon: 08-641 38 25 (nicke@boulebersa.se)

I färjeläget

Sjöjungfrun En ambitiös liten bistro som håller relativt hög standard. Det sägs dessutom att vi kan vänta oss ett uppsving i år när krögarparet som tidigare arrenderat nu står som ägare. Utsikten över gamla Luma och sjöstaden är kanske inte så man tappar andan, men du får en skaplig vattenkänsla och visst kan det vara mysigt att runda av kvällen med en färjetur över till sjöstaden för en promenad.Tegelviksgatan 85Telefon: 08-6422130

I hemlighet

Thaihusvagnen Precis vid Beckholmsbron på Kungliga Djurgården ligger hemliga smultronstället ”Thaihusvagnen”. Här avnjuter du din ”Phad Grapraow Goang” i en solstol direkt på ”playan”. Playan är i det här fallet en konstgjord liten sandstrand med en småranglig brygganordning och några fejkade hajfenor i vattenbrynet. Inget fancy, men trots det är det här stället svårslaget en solig sommareftermiddag. Finns inget annat att säga om den lilla Thaioasen än att här är fullkomligt underbart!Beckholmsbron, Djurgården

I stil

Pontus By The Sea På ”stans största rivierainpirerade veranda” njuter du skaldjur och bubbel tills solen går ner långt bort i horisonten. Här är under sommarhalvåret hög stämning och den mysiga uteserveringen och trevliga atmosfären lockar såväl inhemska stockholmsprofiler som turister. Att hyllade dj trion ”Chapel Hill Crew” och nya pop/rock klubben ”tropicorock” kommer att husera här varannan fredag gör Pontus By The Sea till ett oundvikligt ”drink i solen häng”. Skeppsbrokajen, Tullhus 2Telefon: 08-20 20 95www.ponyusbythesea.se

I sjön

Strandbryggan Baren till höger, båtuthyrning till vänser… Stockholms kanske mest kända uteservering har lagt ut pontonen igen och i år är det på onsdagar det händer. W*E*D*N*E*S*D*A*Y*S är nya storsatsningen och hur många 1000 liter rosé som kommer passera i revy här under sommaren vågar man nästan inte tänka på. Jocke i baren kommer i vilket fall som helst få en svettig sommar och från tid till annan kommer vi givetvis förbi för att hälsa på.Strandvägskajen 27 Tel: 08-660 37 14 (bryggan@strandbryggan.se)

KLASSISKA SCONES

Idag var jag verkligen uppe med tuppen trots att det är semester och sommarlov.
Dottern skulle följa med morfar på jobbet, så redan kl 7 var jag tillbaka hemma efter att ha lömnat henne. Tänkte att det passade bra och baka lite snabbt bakpulver bröd till frukost.
Jag slängde ihop en scones smet. Ett ur gammalt recept, helt standard från jag tror min första kokbok. Fast jag har svårt för att låta recepten vara som de är, så här kommer standard receptet och mina ändringar är inom ().Ok?

Scones modell klassisk


8 dl vetemjöl (4 dl vetemjöl och 4 del fiber havregryn)
1/2 tsk salt
1 tsk socker (uteslut)
4 tsk bakpulver ( 5 tsk bakpulver då keson gör degen tyngre)
100 gr smör (utelut, ta en liten burk keso naturell istället)
4 dl mjölk (4 dl 3% filmjölk)
Ta alla ingredienserna i en bunke och kör med degkroken till slät smet.
Lägg bakplåtspaper på 2 plåtar.
Klicka ut 4 lika stora höger, 2 på varje plåt.
Forma till runda kakor ca 2o cm i diameter. Mjöla händerna noga då degen är väldigt kladdig.
Strö lite mjöl ovanpå kakorna.
Skär ett kors i varje kaka så att varje kaka blir som en triangel. Nagga rikligt med gaffel.
Bakas mitt i ungnen i 250 grader tills fina färg (ca 10 minuter)
Sänk ugnen till 225 grader vid varmluft)
Äts varma med god ost och favoritmarmelad lite engelsk bitter kankse skulle passa.
Bakpulverbröd går inte att frysa och smakar inte så bra, redan efter några timmar då det snabbt blir torrt.
Ät det därför direkt från ugnen och har ni ingen storätare i familjen ta och gör en halvsats.

Bon apetit

onsdag 22 juli 2009

SMÅ OLIVFYLLDA OSTMUFFINS

Små olivfyllda ostmuffins som drinktilltugg
Vetemjöl 3 dl
Bakpulver 1,5 tsk
Salt 1 krm
Parmesanost 1 dl nyriven
Oliver 1/2 dl gröna kärnfria
Oliver 1/2 dl svarta kärnfria
Ägg 2 st
Matolja 2 msk
Filmjölk 1 dl
20 st muffinsformar i papper

Riv parmesanost med rivjärn.
Kärna ur och skär oliverna i bitar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, salt, riven ost och oliver i en bunke.
Rör om.
Vispa ihop ägg, olja och filmjölk.
Rör ner detta i mjölblandningen.
Rör om ordentligt.
Ställ ut små muffinsformar på bakplåt.
Klicka ut smet i formarna med en tesked.
Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 min, tills de blivit lätt brunaktiga.

Variera med smaksättare efter tycke och smak. T.ex. med halvfasta ostar som feta, eller med soltorkade tomater, olika kryddor.

BLINIS MED LÖJROM

Blinis med löjrom, gräddfil och lök

Bovetemjöl 1,5 dl
Vetemjöl 0,5 dl
Ägg 1 st
Mjölk 1,5 dl
Gräddfil 1/2 dl
Öl 1/2 dl
Färsk jäst 25 gram (i/2 pkt)
Salt 1 krm
Smör till gräddning
Tillbehör
Löjrom
200 gram
Gräddfil 2 dl
Gul eller röd lök 1 st

Tillagning
Skilj på äggula och äggvita.
Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt).
Smula och rör ut jästen i mjölken.
Tillsätt mjöl, gräddfil, öl, salt och äggula.
Vispa till jämn smet. Täck med duk.
Låt jäsa 30 -60 minuter i rumstemperatur.
Grädda:
Vispa äggvitan till hårt skum.
Vänd ner äggvitan i smeten.
Grädda i plättlagg på medelvärme.
Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat.
Grädda ett par minuter på andra sidan.
Servering:
Skala och finhacka lök.
Servera blinis varma med en matsked var av rom, gräddfil och finhackad lök.

MANDEL BISCOTTI

Biscotti- italienska nötskorpor
200 grader
100 g hasselnötskörnor/mandel
Rivet skal av 1 tvättad apelsin
100 g rumsvarmt smör
1 ¼ dl socker
½ dl ljus sirap eller 1 dl flytande honung
1 medelstort ägg
Knappt 5 dl (275 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
2 tsk stött koriander
3 msk Amarettolikör (alt 4-8 droppar bittermandelessens men det blir godare med Amaretto)
2 rågade tsk vaniljsocker
Hacka nötterna mycket grovt.
Tvätta och torka apelsinen och riv av det yttersta gula skalet mot fint rivjärn.
Rör smöret eller margarinet poröst med socker och sirap eller honung.
Blanda ner ägget, apelsinraspet och sist allt det övriga.
Forma degen till 4 smala rullar, lika långa som en bakplåts korta sida.
Lägg rullarna på plåten och platta till dem en aning med handflatan.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ugnsvärme i ca 15 minuter.
Låt längderna svalna ca 15 minuter – skär dem sedan i sneda bitar och lägg tillbaka bitarna på plåten – vänd snittytorna uppåt.
Grädda kakorna så i ytterligare 10-15 minuter.
Efter ca fem minuter – vänd motsatt snittyta uppåt.
Låt dem kallna på plåten.

LESS IS MORE

Satt och snurrade runt lite på amerikanska mat och bakbloggar och slogs av hur mycket och hur storslaget allt skall var.
Ibland tycker jag att det blir för bra helt enkelt.
Visst kan man sitta på en restaurang och allt är perfekt på alla sätt och vis.
Man har beställt in någonting man vet man kommer att gilla riktigt mycket.
När sedan maten kommer in och portionen är alldeles i överkant förstor tappar man aptiten och allt skiter sig för att vara rak på sak.

Ibland krånglas rätterna till med så många ingredienser att man inte riktigt vet eller känner vad det är man äter.
Lite så kan det vara med fikat med ibland.
Kom fram till att en riktigt god cappuccino med en enkel mandelbiscotti är det absolut bästa i fika väg, alla kategorier.
Tröttnar aldrig på det.
De godaste biscottina här i stan kommer från Gränna Knäcke, men även Landhs i Mullsjö gör en sort med vit choklad, som är fantastiskt god.
Säljs på Kroatorpet för den som har vägarna förbi Huskvarna.
När det nu kommer att vara mycket smårätter och plockmat under veckan tänkte jag även köra men "småfika"i form av några olika Biscotti recept. är du sugen, håll koll på fliken godsaker där recepten kommer att ligga.

tisdag 21 juli 2009

FETAOSTBULLAR

30 st

1/2 dl olivolja
25 gram jäst
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
7,5 dl dinkelmjöl

Fyllning
200 gram fetaost i tärmingar
50 gram ruccola

Tillagning
Värm olja och mjölk fingervarmt (37°C).
Häll över i en stor bunke.
Smula ner jäst, rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt och nästan allt mjöl (spar lite till utkavling).
Arbeta degen smidig tills den släpper från degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över degen.
Lägg över en duk.
Låt jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta ca 20*40 cm.
Lägg på rucolablad.
Lägg ut fetaosttärningar.
Rulla ihop degen (ganska hårt).
Skär 2 centimeters bullar.
Lägg över på smörad ugnsplåt.
Sätt ugnen på 250°C.
Grädda i ugn i 8-10 minuter.

PLOCKMAT OCH TILLTUGG

När högsommaren går mot sitt slut och sensommar månaden augusti nalkas kommer alla härliga bufférecept och andra smårätter väl till pass. Grillen börjar jag tröttna på och det är fortfarande den lätta och fräscha maten som smakar bäst. Många träffas efter att ha varit ifrån varandra hela sommaren, augusti är den största bröllopsmånaden nu för tiden och högtidsdagar är många. 49, 59,69, 79 0ch 89orna firar jämt. Många som har saker att fira under sommaren, skjuter upp detta till just augusti då folk är tillbaka i stan och på jobbet. Alla barn som fyller på sommarlovet brukar ha lite svårt att samla ihop kompisar för att ha ett kalas under lovet. tycker jag att det passar sig väldigt bra med plockmat och smårätter. det kommer bli vad jag tänker skriva om den närmsta tiden här på Cookies & Cream. Alla recept kommer att samlas under rubriken plockmat och tilltugg. Har du något kanon recept får du gärna dela med dig, ingen blir gladare än jag.

FETA OCH PARMASNURROR

Feta & Parmasnurror

10 skivor parmaskinka efter tycke och smak
200 gram fetaost
1dl créme fraiche
2 msk mango chutney
12 blad av ruccolasallad

Tillagning
Finhacka
fetaosten.
Blanda den väl med crème fraiche så att fetaosten mosas.
Lägg ut skinkan på skärbräda så att långsidorna överlappar varandra, dvs att skivorna ligger lite på varandra.
Bred ut ostkrämen på skinkan.
Klicka ut mango chutney.
Lägg på ruccolablad.
Rulla ihop skinkan till en tjock korv.
Lägg i kylskåpet i en timme.
Ta ut och skär snittar.
Har du bråttom , lägg kräm, chutney och ruccola på skinkskivor var för sig, ställ dem sedan upp på ett serveringsfat.

Variera gärna med olika sorters skinka, olika dessertostar och olika sallader.

MINA AMERIKANSKA FAVVISAR

Idag tänkte jag vara lite nostalgisk. Den 21 september 1987, 8 dagar efter att jag klarat min uppkörning, bar det iväg till staterna, närmare bestämt Californien. Ung som man var, fanns där en nyfikenhet på allt, inte minst matkulturen. Vegetarian som jag var, ja, det kunde jag bara glömma i detta hamburgarnas hemland. Fast det tog nästan ett helt år innan jag åt, min första. En riktig Hard rock special. Nu är det inte burgare jag tänker prata om, utan American pan pizza. Visst vi har Pizza Hut och deras spicy and hot är helt ok, med amerikanerna har Round Table och det går inte av för hackor. Här finns allt man kan tänka sig som topping. Allt bakas efter dina egna önskemål. Här går det även bra att beställa slicevis och test sig igenom menyn. Bättre pizza finns bara i Italien. Men den Amerikanska pan pizzan är en helt annan rätt och de två går nog inte att jämföra. Bäst av allt, de har hemkörning...

En annan trevlig bekantskap jag gjorde var med Frozen Yoghurt, ett smalare alternativ till mjukglassen. Här fanns den i en uppsjö av smaker och såldes i rena yoghurtbarer. Inte en glass i sikte. Tänk vad trevligt om det skulle finnas kundunderlag och efterfrågan för renodlade udda butiker i Sverige.

Precis som alla barn, har även de amerikanska sin favvoställen de vill gå till, när de vill ha det där mysiga och lite extra. Glasspalatset Baskin Robbins var T och A favorit. En dag när jag skjutsade T till en kompis tog de med mig ner i sin källare. Där stod det ja, jag vet inte hur många frysboxar, men de var alla fulla med glass. Det var ägaren till BR jag kommit till. Killen var jätte go och mysig på alla sätt och vis, men nog hjälpte det till att bli poppis med en källare full med glass. BR hade man som specialité att göra skulpturer och vackra tårtor, som var som hela konstverk enbart i glass. Detta verkar man gått ifrån lite nu. Antar att trenden gått åt ett annat håll. Här nedan har vi i vilket fall en Oreo cookiestårta. Det har jag faktiskt smakat, antar att det är en smak som hängt med sedan begynnelsen.

kommer ni till SF med omnejd, sök upp Round Table när Pizza tarmen suger eller Baskin Robbins om ni vill svalka er. Ni kommer inte att bli besvikna.

måndag 20 juli 2009

KLASSISKA KANELBULLAR

Idag skall det bakas bullar. Frysen börjar kännas tom och det är dags att fylla upp den igen. idag får det bli klassiska kanelbullar och det skall bli saftiga sådana. Mycket gegga "fyllning" och lång jästid är min melodi...

Till 80st
200 smör
1 liter mjölk
2 pkt färsk jäst för söta degar
1 tsk salt
3 dl socker
2 tsk kardemumma
2,5 liter vetermjöl special

Fyllning:
rumstempererat smör
socker
kanel

Gör så här
Smält smöret i en kastrull, slå på mjölken och värm till 37 grader.
Lägg jästen i bakmaskinen, slå på lite av mjölken och smörblandning och kör till jästen löst sig. Slå i alla torra ingredienser och kör tills slät och blank deg.
Jag kör alltid minst 10 minuter för att få in mycket luft i degen, så den jäster riktigt högt.
Låt degen jäst till dubbel storlek under bakduk.
Ta upp deg och kavla ut på mjölat bord. Bred på fyllningen och forma till bullar.
Låt smöret stå ute så det blir riktigt mjukt, sedan blanda ner kryddor och socker och rör ihop till jämn "kräm". Då kommer det lika mycket smak på hela degen.
Jäst på plåten under bakduk 2 timmar eller till minst dubbla storleken.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Baka i ugn 5-7 minuter i 250 grader

Provsmakas varma till ett glas ikall mjölk...

HEMGJORD JORDGUBBSSYLT

En ny vecka med nya möjligheter stundar. Förra veckan stod jordgubbarna både högt och lågt i mitt kök. Det saftades och syltade både på längden och bredden. Saft receptet finns redan här på bloggen med receptet på sylt kommer här. Nu fattas det bara sådär 15 kg bär som skall frysas in för att täcka vintern smoothis behov......
Till dubbel sats:
8 liter bär
2,4 liter socker
2 krm nattriumbensoat
2 krm kaliumsorbat
alla butiker inte för dessa konserverande och förtjockande produkter längre, kan de bytas ut mot något lämpligt från kryddhyllan. Finns en uppsjö påsar för saft, sylt, gelé som bara är att hälla rakt ner i sylten så är det klart.) Läs på påsen för att se vilken som passar ditt ändamål bäst. Alla ser nämligen precis lika dana ut.
Skölj och rensa bären.
Blanda bär och socker i en stor gryta och låt stå och dra i några timmar.
Koka upp bladningen och låt stå och små koka i 20 minute.
Sila av skummet från ytan.
Blanda ut konserveringsmedlet i lite av sylten.
Häll ner i grytan och rör om.
Häll den varma sylten direkt ner i varma och väl rengjorda burkar.
Premiär smaka den varma sylten tillsammans med glass, pannkakor eller våfflor.
Nu har du garanterat en smak av den svenska sommaren som räcker hela vintern.

Vill man inte ta gamla tråkiga glasburker där etiketten tvättats bort, kan man köpa billiga burkar på bla Ica Maxi eller Ikea. Dessa heter Slom 15:- från Ikea. Där har jag även köpt alla mina saftflaskor 20:- st.

onsdag 15 juli 2009

JORDGUBBS MOJITO

JordgubbsMojito
1 st klyfta lime
3 st jordgubbar
2 st myntablad
4 cl mörk rom
1 cl sockerlag (Blanda lika delar socker och vatten, värm i en kastrull på plattan, låt svalna.)
Lite jordgubbspurékrossad is
Muddla lime, jordgubbar och mynt i ett highballglas.
Häll på av rom och sockerlag.
Rör i lite jordgubbspuré för fin färg och toppa med krossad is.
Garnera med färska jordgubbar och mynta.
Zippa och njut!

JORDGUBBSSWISS

När man varit på jordgubbsåkern och krälat runt ett bra ta är man väl värd en fika.
Även om ungarna säkert hunnit äta var sin liter gubbar undertiden de plockat,
så tror jag inte de är trötta på dessa små röda godsaker.
En riktigt god cappuccino och jordguddsswiss med vaniljglass får det bli.
Sedan skall svetten lacka i köket då saft och sylt skall kokas.
Å så luktar det så där underbart gott och hemtrevligt.
Fast det är rätt bra klabbigt allt...

FOCACCIA NATURELL

Idag blev det ett naturellt Focaccia bröd, som är smidigt att göra men jästningstiden är lång.
Jag gör en dubbel sats, för det blir precis lagom till en vanlig djup ugnsplåt.
1 påse torrjäst ( 5 dl ljummet vatten som jästen får svälla i)
2 tsk socker
13 dl durumvete eller vetemjölspecial
2 dl oljvolja
Rejäl nypa salt eller 2
Örter och grovsalt att garnera med
Evetuellt frön typ solros eller sesam eller pinjenötter.

Gör så här:
Blanda jäst, vatten och socker i en skål.
Låt stå 5 minuter till jästen löst upp sig.
Häll mjöl, salt och olja i en bakmaskin/matberedare som går på full hastighet.
Slå i jästbalndningen och låt degen köra minst 5 minuter.
Jäs degen i oljad bunke på varm och dragfri plats i 2 timmar eller till dubbel storlek.
Jag brukar sätta in det i ugnen för att slippa drag.
Efter 2 timmar slår du ner degen till ursprungsstorlek med din knytnäve.
Slå kraftfullt.
Olja plåten och arbeta ut degen så den täcker hela plåten.
Lägg en fuktig handduk över degen och jäs ytterligare 30 minuter.
Kaka brödet i 220 grader i 20 minuter.
Ta ut brödet och ringla över olivolja och strö över flingsalt direkt då brödet är hett.
Oljan sugs in i brödet och flingsaltet fastnar.
Vill ni ha nötter och örter på läggs dessa på direkt på samma sätt.

MUFFINS MED FETAOST

Rör ihop:
5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 tsk oregano
1/2 tsk salt

Blanda för sig:
2 ägg
3 dl yoghurt
3 msk olivolja
Rör sedan ihop allt och rör sedan ner 100 gram smulad fetaost.

Fyllning:
100 gram tärnad fetaost
rödlök eller purjolök

Fördela smeten i formarna och tryck ner bitar av fetaosten i muffinssmeten och strimla lök ovanpå.
Ställ formarna på en plåt och grädda 20-25 minuter i 225 grader.

Tips!!!
Personligen tycker inte jag att lök ovanpå blir så gott då den gärna blir bränd.
Jag brukar ta en god färdig tapenad på hackade oliver och soltorkade tomater.
Blanda med fetan.
Gör ett litet hål i mitten av smeten och klicka i lite som garnering.
Hacka gärna i lite färsk spenat och blandat i smeten.
Blir lite grönare och barnen äter grönt fast de inte fattar det själv. :)
Muffins är perfekt i picknick korgen eller som ett lite matigare mellanmål eller
servera som hel måltid med en härlig grön sommarsallad.

ROSA FLÄDERSAFT MED SMAK AV JORDGUBB

En ljuvligt rosa flädersaft med en ton av jordgubb i smaken.

Cirka 1,5 liter

Ingredienser
1 liter jordgubbar
10 fläderblomsklasar
1 citron i skivor
15 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg strösocker
1 krm natriumbensoat
Tillagning

Skölj blomklasar och bär väl.
Mosa bären och lägg bärmoset, blommorna, citronskivorna och citronsyran i en rymlig skål. Koka upp vatten och socker.
Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det.
Häll den heta lagen över blandningen i skålen.
Täck över och ställ kallt i 3 dygn.
Häll upp jordgubbs-fläderblomssaften i silduk och låt den självrinna i 30 minuter.
Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp.
Förslut och förvara kallt.
Saften går bra att frysa.