onsdag 15 juli 2009

FOCACCIA NATURELL

Idag blev det ett naturellt Focaccia bröd, som är smidigt att göra men jästningstiden är lång.
Jag gör en dubbel sats, för det blir precis lagom till en vanlig djup ugnsplåt.
1 påse torrjäst ( 5 dl ljummet vatten som jästen får svälla i)
2 tsk socker
13 dl durumvete eller vetemjölspecial
2 dl oljvolja
Rejäl nypa salt eller 2
Örter och grovsalt att garnera med
Evetuellt frön typ solros eller sesam eller pinjenötter.

Gör så här:
Blanda jäst, vatten och socker i en skål.
Låt stå 5 minuter till jästen löst upp sig.
Häll mjöl, salt och olja i en bakmaskin/matberedare som går på full hastighet.
Slå i jästbalndningen och låt degen köra minst 5 minuter.
Jäs degen i oljad bunke på varm och dragfri plats i 2 timmar eller till dubbel storlek.
Jag brukar sätta in det i ugnen för att slippa drag.
Efter 2 timmar slår du ner degen till ursprungsstorlek med din knytnäve.
Slå kraftfullt.
Olja plåten och arbeta ut degen så den täcker hela plåten.
Lägg en fuktig handduk över degen och jäs ytterligare 30 minuter.
Kaka brödet i 220 grader i 20 minuter.
Ta ut brödet och ringla över olivolja och strö över flingsalt direkt då brödet är hett.
Oljan sugs in i brödet och flingsaltet fastnar.
Vill ni ha nötter och örter på läggs dessa på direkt på samma sätt.

1 kommentar:

  1. Hello,

    your pictures and cookingtips are so wunderfull, but i cant read them very well...,-( because a dont speak any netherlands...
    nice blog

    SvaraRadera