lördag 20 juni 2009

CAFÉ BRUNNSKATTEN I RONNEBY

Nu när det stundar semestertider och vi är ute och kör i vårt avlånga land, kanske det skulle smaka bra med en mysig fika. Tänkte jag skulle dela med mig av några små pärlor jag besökt genom åren. Gemensam nämnare kan vara att man bjuds en unik miljö, smakupplevelse, service utöver det vanliga eller att den där känslan man inte kan ta på infinner sig, man bara trivs. Ett litet semester tips helt enkelt.Tänk om väggar kunde tala…
Café Brunnskatten ligger på andra våningen i Gamla Brunnskontoret just där Ronneby Brunnspark börjar. Huset är den äldsta av hälsobrunnens femtio byggnader och består egentligen av flera huskroppar.

Mittsektionen med sin pampiga entré är yngst och tillhörde ursprungligen hemmanet i Bålebro i Brunnsskogen. Den mindre, norra delen är äldre och utgjorde den andra delen av Bålebrohemmanets knuttimrade mangårdsbyggnad. Den södra delen är uppförd av återanvänt virke från ett Herrens hus som byggdes i slutet av 1630-talet i Backaryd. Den märkligt höga takresningen avslöjar husets religiösa härkomst och takstolarnas äkthet.



Det är just under dessa takåsar som Café Brunnskatten huserar. breda golvtiljor som knarrar så gott. Inramat av stormönstrade tapeter och inrett med möbler från tider som flytt. I rum där trösklarna är höga och dörrposterna låga.

En miljö där stillhet får företräde. Där historia andas...
Huset där Café Brunnskatten nu huserar låg inte i Brunnsområdet då källan till hälsobrunnen upptäcktes år 1705. Den ursprungliga mangårdsbyggnaden flyttades hit i slutet av 1770-talet, byggdes till med det gamla kapellvirket i början av 1800-talet och köptes upp av Ronneby Helsobrunns Aktiebolag år 1873 för att fungera som brunnskontor fram till 1897. I själva verket var just den här byggnaden den enda som inte tillkom för brunnens behov.

Källan med det järnhaltiga vattnet utgjorde förstås brunnsanläggningarnas självklara centrum och inryms idag av ett elegant, mångkantigt tempel i toscansk stil. När det begav sig skapades Musikpaviljongen, Villa Vera, Hviidehus,Villa Vesta, promenadgallerier, badhus, Carousell och Villa Gymnastiken. Och – inte minst – Brunnshotellet, Europas största träbyggnad, som så tragiskt brann ner till grunden 1959.

Numera finns här en ny modern spaanläggning och den fantastiska parken prunkar som aldrig förr. De vackra husen har fått nya funktioner och den tidigare så levande kurortsatmosfären börjar infinna sig igen. Inte minst tack vare Café Brunnskattens närvaro...
Källa och foto:brunnskatten.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar