onsdag 17 juni 2009

GIFFLAR

INGREDIENSER
50 gram smör
5 dl standard mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
1 msk strösocker
1,5 liter vetemjöl

Tillbehör:
ägg till pensling
sesamfrön
vallmofrön

TILLAGNING
Smält
matfettet i en kastrull ch häll i mjölken el. vattnet. Värm spadet till 37 grader (fingervarmt).
Lös upp jästen i degspadet och tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rund kaka. Sporra ut trekanter (precis som tårtbitar) och rulla ihop till gifflar och lägg på bakpappersklädd plåt. Jäs under bakduk i ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över frön. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 min.1 sats ger cirka 20 gifflar.Tips!!! Ibland tar jag solrodkärnor istället som omväxling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar