torsdag 4 juni 2009

MORMORS ÄPPELRUTOR

var det dax att slänga ihop lite snabbt fikabröd. Idag får det bli min gamla mormors hederliga äppelkaka. Här skippar vi deciliter måttet och kör med en gammeldags kaffekopp istället.2 ägg, 4 kk socker, 2 tsk vaniljsocker, (vispas väl). 2 kk mjölk, 6 kk vetemjöl, 4 tsk bakpulver, (blandas) och blandas sedan ner i äggsmeten. Smält 1 kk smör och häll i då det svalnat något. Hacka 6 kk gran smith äpplen och vänd ner i smeten. Grädda i 30-35 minuter i 200 grader. detta recept är väldigt gammalt och det inte fanns varmluftsugnar i begynnelsen brukar jag ställa ugnen på 175 grader istället. Med vanlig ugn är det 200 grader som gäller.

De blir riktigt höga och fluffiga. Här garnerade med pärlsocker men florsocker fungerar minst lika bra. Ibland tar jag och trycker ner lite äppelklyftor och strör över lite kanel och råsocker. Passar bra på hösten. Ät den som den är eller servera med vaniljsås. Hoppas det smakar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar