lördag 20 juni 2009

SIRAPSBRÖD

Kommande veckan tänker jag baka småkakor. Tycker att fikat har en rykande åtgång på sommaren, då man får många spontana gäst på besök. Kul när någon bara tittar förbi, men inte vill man då att frysten skall vara tom. Har väl aldrig hänt, men innehållet skall ju helst vara något man vill bjuda på. När ungarna skall ha fika med sig till sjön och badet skall det helst vara något som klarar av värmen, för hur man än försöker, får man inte dem att ta med en kylväska. Nej, vad skulle kompisarna säga då.....Du är sååååå pinsam mamma....Känns detta uttryck igen mån tro????

Helt vanliga Sirapsbröd, så där härligt sega.

Till 50st

200 ggram smör
1 3/4 dl socker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här "om du vill att det skall bli rätt".

Rör samman smör, socker och sirap.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner i smör och socker smeten.
Ta upp degen på bakbordet och dela i 4 lika delar.
Rulla ut till 4 längder.
Lägg dem på smord plåt.
Grädda 175 grader i 15 minuter.
Låt svalna något innan de skärs på snedden.
Jag gör dem lite större och snedare så slipper jag ta fram 7 sorter när gästerna kommer.
Om de bakas i varmluftsugn skall värmen sänkas något.
Detta är som sagt gammelmormors recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar