lördag 20 juni 2009

ROSENDALS JORDGUBBSTÅRTA MED FLÄDER OCH CITRONMELISS

Receptet beskrivs som tårta, men för mig är det ingen tvekan om att det är en paj. En paj med en intensiv smak av det svenskaste av svensk sommar. Detta blev årets svar på midsommartårta, som annars brukar bestå av marängbotten, men som bekant, ombyte förnöjer.
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
150 gram mandelmassa
1 msk vatten
Fyllning:
3 äggulor
1 dl socker
1/2-1 dl outspädd flädersaft
Rivet skal av en apelsin
Garnering:
1 liter jordgubbar
Riktigt med citronmeliss
Gör så här
Pajskal:
Hacka samman smör, vetemjöl och mandelmassa i en matberedare eller med kniv.
Tillsätt vatten och kör hastigt ihop degen. Lägg den kallt i cirka 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader.
Fyllning:
Vispa äggulor och socker pösigt.
Tillsätt flädersaften och det rivna apelsinskalet.
Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda 15 minuter tills fin färg.
Låt kallna.
Fyll skalet med jordgubbar och citronmeliss.
Serveras med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar