fredag 26 juni 2009

SKÅL FÖR SEMESTER

SEMESTER STÄNGT
Hoppas ni alla får en riktigt härlig sommar.
Simma lugnt...
Kanske smyger in ett inlägg om suget blir för stort:)

onsdag 24 juni 2009

MÅSTE HA BEGÄR.....ELLER TRADITION

Vi har väl alla lite konstiga idéer för oss lite till mans när det kommer till mat. Man får en fix idé att man bara måste ha vissa saker vi vissa tillfällen.
Käka rå potatis medan man skalar. Doppar grillchips i halvsmält vaniljglass, eller ungarna som älskar råa prinskorvar ,men de måste vara från Vaggeryds chark. köpa dubbelt upp annars är det inga kvar när man skall laga middag. Eller hur man öppnar ostbågspåsen någon dag i förväg för att du skall hinna bli sega innan man tänkt äta dem. Sjukt, jag vet. Jag kan få sådant sug efter snabbsaltad gurka ibland. Köper det i charkdisken och äter upp den på vägen hem från butiken. Lite i slabbigaste laget kanske. Andra blir tokiga om de inte får salt eller surt godis. Gravida som måste ha lakrits är tydligen vanligt. Antar att det är något som fattas dem. Själv käkade jag Piggelin 24 timmar om dygnet. Jag tycker detta är så spännande. Har du någon sjuk vana/ovana, dela gärna med dig. Kanske hör det till nu när man stämplar ut för att gå på semester. Kanske har man ett måste ha begär/en tradition att göra något speciellt i detta moment...

SOMMARENS GODSAKER

fort man kommer ner till medelhavet så frossas det vatten melon. Främst för att tillgången är så stor och smaken så kraftig och rund. Men de är ju så billiga mot här hemma i Svedala. Älskar att strosa runt i livsmedelsbutikerna och spana in alla färska läckerheter. Barnen brukar gillar akvarierna innanför charkdiskarna. Där är fullt med skaldjur tex gigantiska humrar. Peka på vilken du vill ha och den är din för en liten nätt summa. Det jobbiga när man flyger är förstås att man ine får med sig så mycket hem. Men jag har skickat hem kartonger förr, så det kanske blir en lösning även i år... Tänker hamstra pasta i Italien. De har så många roliga former och färger och bara förpackningarna brukar vara väldigt vackra i sig.
Färsk ananas är underbart att grilla till den lite starkare "smookiefood" maten. Ett tips har du möjlighet att plocka färsk ananas, strö på lite salt på snittytorna. Den färska frukten har en stark syra och det är risk för att gommen fräts upp.
Hallonen får vi inte glömma. De står alltid i skymundan för våra kära jordgubbar, men de är godare tycker jag personligen och mer användbara. Springer du på dem i snåren plocka för guds skull med dem hem och gör en burk sylt eller bara ät dem i en tallrik mjölk.

Mina barn äter amerikanska pannkakor till frukost flera ggr i veckan och dessa avnjuts alltid med bär. Jag vet inte hur mycket bär jag "bär" hem från butiken. därför har jag bestämt mig för att vara ekonomisk, så i år skall de små blå plockas i massor. Har varit ute och sett mig om i skogen och det har varit riktigt mycket blommor på blåbärsplantorna i år. Blir precis lagom att ge sig ut i mitten/slutet av juli. Där emot brukar det vara precis i svarven för att få tag på fina jordgubbar, men lite saft och sylt hoppas jag på att få koka. Finns inget som slår doften av att kommer in till ett kök där det kokats saft. Det slår tom kanelbulledoften. Efter semestern skall jag frossa i en massa goda och mysiga recept på safter, sylter, marmelader och annat mysigt som låter sommaren dröja sig kvar långt in på vinterkanten. Sedan får vi inte glömma kräftorna, höstiga soppor med mustiga bröd. Väl mött efter semester.

VIT CHOKLADMOUSSETÅRTA MED PASSIONSFRUKT

en mörk, mjukseg botten vilar ett snövitt täcke av vit chokladmousse som toppas med passionsfrukt. Kan det bli godare?
Detta behövs:
8 bitar
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau
Garnering 2-3 passionsfrukter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min.
Låt kakan kallna och skär loss den från formen.
Diska och torka formen och lägg ner kakan igen.
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
Vispa upp äggulorna i en stor bunke.
Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
Rör ner likören och sist grädden.
Bred ut moussen över kakan i formen.
Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim.
Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet.
Häll det över moussen.
Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.

CORNFLAKES GODIS

Ibland fattas det något, bara det där lilla lilla extra. Inte när man sitter med en härlig nyskummad capuccino, utan när man sitter hemma med sitt tröööökiga bryggkaffe ( Måste köpa en kaffemaskin snart. Har jag sagt i flera år nu). är denna lilla mumsig bit perfekt. Om man nu inte gör dem förstora och förutsatt att man håller sig till att bara ta en:) Detta är ett perfekt litet recept för de små att få testa på sina kunskaper i köket.
Detta behövs:
100 gram smör
1 1/2 dl socker
1/2 dl sirap
4 msk kakao
Koka detta så det blir simmigt. Ca 5 minuter är lagom då smetet skall bli lite som kola och inte bli grynig.
4-5 dl corn flakes
1 dl russin
Blandas ner i den simmiga smeten.
Klicka ut på bakplåtspapper låt stelna.
Förvaras svalt.

CASA DI LUCA

Färsk pasta är alltid färsk pasta och det är inte samma rätt om man använder sig av torkad. mycket skiljer det sig i konsistens och smak. MEN... Zetas pasta är riktigt bra. Extra kul är, att de även jobbat upp sortimentet och breddat det med andra produkter. Från början var det bara olivolja som gjordes. Nu erbjuders oljor, pasta, tapenader, oliver, färdiga såser, bröd som grissini, krutonger och mycket mycket mer. Har smakat på en stor del av deras sortiment och det är riktigt härlig njutning. passa på nu när grillsäsongen är igång och prova dig igenom sortimentet. Du kommer säkert hitta många personliga favoriter. Min är tapenaden gjord på gröna oliver. Riktigt mumsig.

tisdag 23 juni 2009

HEMGJORD MÜSLI

Hemgjord frukostmüsli

Knaprig och god full med mustiga smaker. Gott till frukostfilen.

Det här behövs:
5dl havregryn
2dl rågflingor
1dl kokos
1dl vetegroddar
1dl krossat linfrö
2dl skalade solrosfrön
2 stora kiwi1dl russin
1tsk kanel
1 tsk malda pommeransskal ( dessa byterj ag ut mot torkade äpplen och aprikoser, för det gillar jag bättre.)
2dl honung

GÖR SÅ HÄR:

Skala & hacka kiwin i mindre bitar.
Strö ut alla ingredienser på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
Avsluta med att ringla över honungen.
Rosta i ugn 200grader ca 30min, rör om då & då.
Förvaras i tätsluten burk.
Fint att ha framme i en glasburk, med en vacker skopa i.

HÄLSO COOKIES


Chocolate nut cookies med kokos, äpple & krossade kakaobitar

För alla oss som brottas med dåligt samvete varje gång det skall fikas, kan detta vara ett alternativ kanske?

Till 10-12 kakor

5 mjuka dadlar
1 ½ dl valnötter
1 ½ dl cashewnötter
1 dl mandlar
½ dl solrosfrön
½ dl kokosflingor
2 msk linfrön
2 msk rå kakao
2 msk kakao
½ äpple, urkärnat och hackat i mindre bitar
½ dl agave/lönnsirap eller honung

Mixa nötter, frön och övriga ingredienser i en matberedare/mixer.
Mixa till en jämn smet.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Forma smeten till runda kakor eller bars och lägg på plåten.
Torka kakorna i ca 8-10 timmar i en vanlig ugn i 50 grader med öppen lucka.
Viktigt att inte temperaturen överstiger 45 grader inne i ugnen, därav den öppna luckan. Servera!

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Till 50 st

Ingredienser
225 g smör
2 1/2 dl brun farin
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 dl chokladknappar (eller grovhackad choklad)
1 dl grovhackade hasselnötskärnor
Bakplåtspapper

Gör så här
Värm ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Arbeta samman smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker.
Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl.
Blanda samman mjöl, bikarbonat och salt.
Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt choklad och nötter.
Klicka ut smeten på bakplåtspapperet och grädda kakorna i 8-10 minuter.

källa och foto: Leila

JOHANS CAFE OCH MATSAL

Johans Cafe & Matsal
Som gäst på Johans Cafe & Matsal har du alltid kontakt med den personal som serverar och producerar det egna sortimentet. Från serveringssdisken har du en levande inblick i det som händer och kan se att produkterna är garanterat färska. Den som vill äta beställer från antingen lunch-, kväll- eller smörgåsmenyn vid serveringsdisken. Sedan kan man slå sig ner i något av kafferummen, matsalar eller uteservering. Menyn varierar från dag till dag och omfattar hemlagad husmanskost, pajer, bakpotatis, pasta, fräscha sallader och matiga mackor.
Under den varma årstiden plockas bord och stolar ut på trottoaren. Mitt i myllret bland affärsgator kan man slå sig ner för en stunds stillhet på vår uteservering, som för besökarens tankar till ett litet franskt gatucafé.
Honnörsorden för hela sortimentet som Johans Cafe & Matsal erbjuder, är högsta kvalitet och äkta varor. Det rika utbudet innehåller såväl klassiska som moderna bakverk. Allt ifrån de gigantiska kanelbullarna, den saftiga morotskakan och den omtalade fudgetårtan. Även lagad mat bjuds i form av dagens husman, pasta, bakpotatis, ljuvliga soppor, fräscha sallader, hembakta matpajer och läckra, matiga mackor.
Det finns egentligen ingen hemlighet bakom det goda renommé som Johans Cafe& Matsal haft genom de gångna åren, bara den hantverksskicklighet kombinerat med de bästa råvarorna.
Med sin speciella atmosfär och urval är Johans Cafe & Matsal inte något vanligt café. Här kan du välja fritt efter humör eller hunger från bageriet, kallskänken eller köket, om du vill ha en rejäl macka, en varierande lunchmeny, något gott till kaffet, något matnyttigt att ta med hem eller bara en kopp gott kaffe...Här vill man sitta länge.

källa och foto: johanscafe-matsal.se

HJÄRTLIGA SCONES


♥ Hjärtliga Scones ♥
5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
5 tsk kallt osaltat smör, skuret i småbitar
2,5 dl vispgrädde
1 1/4 dl hallonsylt


Glasyr:
1 1/4 dl florsocker
3 msk vispgrädde
1/4 tsk rosenvatten (kan uteslutas)

Värm ugnen till 225 grader C.
Blanda mjöl, socker, balpulver och 1/2 tsk salt i en stor skål.
Tillsätt smör, finfördela med fingrarna till blandningen liknar fint mjöl.
Tillsätt gradvis 2,5 dl grädde samtidigt som du blandar ihop degen.
Lägg på ett bakbord och tryck på den till den är ca 2 cm tjock.
Använd hjärtformade bakmått ( t ex pepparkaksmått) och skär ut scones.
Upprepa med resterna av degen.
Använd en mjölad kniv och dela sconesen på mitten (så att man får två lager), fyll varje med en rågad tesked hallonsylt.
Lägg över på bakplåtspapper.
Grädda sconesen ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
Lägg över på galler och låt svalna.
Blanda pudersocker, återstående 3 msk grädde och rosenvatten i en skål.
Bred på detta på sconesen.
Servera ljumna eller i rumstemperatur.
(Detta är en söt kakscones inte den brödigare varianten som äts med sot och marmelad. Personligen hoppar jag gärna över rodenvattnet.)
Källa och foto: epucurious.com

måndag 22 juni 2009

KOKOSTOPPAR DOPPADE I CHOKLAD

36 st

Du behöver:
100 g smör
4 ägg
2 msk grädde
1 tsk vaniljsocker
1 vaniljstång
400 g kokosflingor
200 g mörk choklad

Gör så här:
Sätt på ungen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda ägg, vaniljsocker, vaniljstång och grädde.
Vispa så lite som möjligt.
Blanda ner kokosflingor och det smälta smöret och låt smeten svälla ca 10 min.
Forma 36 stycken kokostoppar, 12 per plåt, och grädda i mitten på ugnen 10-15 min tills de fått lagom med färg.
Låt kokostopparna svalna till rumstemperatur.
Smält 200 g choklad och doppa botten på kokostopparna.
Placera dem på bakplåtspapper tills chokladen stelnat
( Det går även bar att hacka lite choklad och blanda direkt ner i smeten om man skulle vilja).

KAFFESTUGAN PÅ GRÄNNABERGET

Kaffestugan på Gränna berget eller rättare sagt Sockertoppen är en oas av gången tid. Hit åker man för att äta de "världsberömda" räkmackorna. De är gigantiska och har mängder med färska och nyskalade räkor. Sortimentet är mycket bredare än så , men det är just dessa mackor som får folk att vallfärda hit. Utsikten är vidunderlig och är det riktigt klart väder ser man lätt 5-6 mil. Under högsäsongen hålls danskvällar och musikaftnar. Allsång på berget har blivit ett populärt turistmål. Kända namn som Lasse Berghagen och Charlotte Perrelli kommer hit under somrarna. Vill man inte ta sig upp för de hundratalstrapporna som löper nerifrån centrala Gränna kan man köra bil. Vägen är lite krånglig och går genom hagar och över färist, inte allt för synlig, därför rekommenderar jag att se kartan på sockertoppen.seOm vädret tillåter skall man absolut sitta ute på denna underbara altan och njuta av utsikten i solen.Har barnen tur kan de få bekanta sig med både får och getter.Här är dansbanan som är knöka full under danskvällarna. Midsommarafton är en populär dag att besöka berget. För sommarens musikprogram besök länken grennamusik.comUtsikt över hamn utloppet i Gränna. Visingsöfärjan går ca: en gång i halvtimmen. Ta er över till öa om ni har möjlighet, den är otroligt vacker och härlig. Kanske åka remmalag...

CUPCAKES MED BAILEYS OCH DUMLE


3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
4-5 msk Baileys
1 påse Dumle

Frosting:
200 g Philadelphiaost
5 dl florsocker
2 msk Baileys

Dekoration:
Färska delade jordgubbar
Choklad Strössel eller liknande

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken i det varma smöret.
Häll detta över äggen och sockret.
Blanda i mjöl, bakpulver och salt.
Blanda lätt.
Rör i likören.
Använd en muffinsplåt och sätt muffinsformar i.
Detta för att cupcakesen ska bli höga och fina och inte flyta ut.
Innan du sätter in dem i ugnen lägg ner en dumle i varje form.
Grädda i 175°C i ca 20 min tills de ser lätt gyllenbruna ut i färgen.
Låt svalna under bakduk eller frys in snabbt före glasering.
Bred på frostingen, gör dem lätt toppiga.
Frostingen skall vara som mjukt smör i konsistensen.
Lägg på en delad jordgubbe och strö över strösslet.


Riktigt smarriga....

söndag 21 juni 2009

GRILLADE LAMMKOTLETTER

Jag har otroligt svårt för allt som smakar vilt. Om det så är älg, rådjur, gås, anka, ripa, vildsvin eller lamm, får jag bara inte ner det. Men detta var inna jag fick smaka på min gode vän Tomas grillade lammstek. Finns ingenting som är godare att grilla. Hemligheten är att köttet får ligger och möra sig i något dygn, dränkt i olivolja och massor med färska örter. Tom min dotter som annars inte gärna rör något kött älskar detta.
TOMAS HÄRLIGA GRILLADE LAMMKOTLETTER
Stora härliga lammkotletter
Olivolja
Hackad färsk vitlök
Torkad rosmarin
Färska timjans kvistar
Grov/flingsalt
Peppar
Basilika
Gnid in kotletterna med alla kryddor. Häll olivoljan samt örterna i en plastpåse. Lägg kotletterna i påsen och knyt till. Lägg i kylskåpet i minst ett dygn. och "gulla" med påsen lite då och då så innehållet blandas.
Grilla kotletterna och penslar under tiden på oljan/örtmarinade från påsen. Kotletterna skall penslas ofta under grillningen. Grilla ej för länge så de blir torra.
Serveras med härlig färskpotatis sallad. Se recept här ovan.
Samt grillad/stekt sparris. Se recept här nedan.
Hoppas det smakar.

FÄRSK GRÖN SPARRIS


FÄRSKA GRÖN SPARRIS MED SOLTORKADE TOMATER OCH PINJENÖTTER

Ingen svenska sommar utan färsk sparris i alla fall en gång i veckan. Sparris är speciellt och jag förstår att vissa inte gillar de, men jag älskar sparris och skulle kunna äta det varje dag. Önskar så att jag kunde ha tålamod och driva upp mina egna sparris. Får spara det tills ålderns höst.
Vill man inte bara lägga sparrisen på grillen eller i stekpannan och äta den naturell med lite flingsalt är detta en mumsig variant. Testa själv ....Super gott till grillat lamm...Det kommer ett recept på det med strax.
1 bunt grön sparris ca 25 st
2-3 hela soltorkade tomater
2 msk pinjenötter
1-2 tsk citronsaft
Salt
Olivolja

Lägg de soltorkade tomaterna i blöt i ljummet vatten.
Skölj och ansa sparrisen för att sedan skära dem i bitar som är 5-6 cm långa
Värm upp lite olivolja i en stekpanna, lägg i själva stjälkbitarna, salta och låt dessa steka i 3-4 minuter.
Lägg ner sparristopparna, de torkade tomaterna som du skurit i små bitar och pinjenötterna. Fortsätt att steka på medelvärme under mer eller mindre ständig omrörning.
När det är nästan färdigt så droppar du på citronsaften och smakar av innan du serverar. Sparrisen skall vara fast, inte för mjuk eller mosig.

foto och källa: agliolio

BONDKAKOR

Bondkakor är en av mina favoritkakor. Godast är de till kall mjölk eller oboy. Kakorna är praktiska och anspråkslösa. Det behövs varken pepparkaksformar eller spritsar för att få dem fina. Det är helt enkelt perfekta bakverk för en halv stressad mamma.

Du behöver
(satsen räcker till ca 70 kakor)
2 dl strösocker
200 g äkta smör
6 dl vetemjöl
2 msk sirap
1 dl hackad mandel
1 tsk bikarbonat

Gör så här

Låt smöret ligga framme och få rumstemperatur. Vispa sedan till en jämn smet med socker och sirap
Blanda därefter ner mjöl, bikarbonat och hackade mandlar.
Arbeta degen väl och forma till två långa korvar. Vira in dem i plastfolie och lägg i kylen några timmar så att de tar ihop sig och blir hårda.
Skär sedan rullarna i ½ cm tjocka skivor och lägg på en smord plåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 5-7 minuter. När kakorna är guldbruna är de färdiga att ätas.

lördag 20 juni 2009

SIRAPSBRÖD

Kommande veckan tänker jag baka småkakor. Tycker att fikat har en rykande åtgång på sommaren, då man får många spontana gäst på besök. Kul när någon bara tittar förbi, men inte vill man då att frysten skall vara tom. Har väl aldrig hänt, men innehållet skall ju helst vara något man vill bjuda på. När ungarna skall ha fika med sig till sjön och badet skall det helst vara något som klarar av värmen, för hur man än försöker, får man inte dem att ta med en kylväska. Nej, vad skulle kompisarna säga då.....Du är sååååå pinsam mamma....Känns detta uttryck igen mån tro????

Helt vanliga Sirapsbröd, så där härligt sega.

Till 50st

200 ggram smör
1 3/4 dl socker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här "om du vill att det skall bli rätt".

Rör samman smör, socker och sirap.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner i smör och socker smeten.
Ta upp degen på bakbordet och dela i 4 lika delar.
Rulla ut till 4 längder.
Lägg dem på smord plåt.
Grädda 175 grader i 15 minuter.
Låt svalna något innan de skärs på snedden.
Jag gör dem lite större och snedare så slipper jag ta fram 7 sorter när gästerna kommer.
Om de bakas i varmluftsugn skall värmen sänkas något.
Detta är som sagt gammelmormors recept.

SNICKERSKAKA TVÅ


Detta behövs:
1 L Rice Crispies
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 burk jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
200 g ljus blockchoklad
Lite jordnötter att toppa med.


Gör så här:
Blanda ihop rice crispies, kokos och vaniljsocker.
Häll en burk jordnötssmör, sirap och strösocker i en kastrull och värm ihop, koka ej.
Blanda ihop alla ingredienserna och bred ut på en bakplåt med bakplåtspapper under.
Smält blockchokladen och bred över kaksmeten.
Ställ in i kylen tills det har stelnat.
Skär i fyrkanter

SNICKERSKAKA ETT

Kärt barn har många namn brukar man ju säga. Här är det ett och samma namn men det finns en uppsjö av olika recept. Jag tänkte bjuda er på 2. Här först ett recept på en snickerskaka som skall göras i ugnen och sedan en som skall röras på spisen. Har döpt den till ett och två ifall ni söker bland recepten i sidomenyn.

Du behöver:

3 ägg
4½ dl socker
225 g smält smör
4½ dl mjöl
3 tsk vanillinsocker
1½ tsk bakpulver
175 g salta jordnötter
2 kakor ljus blockchoklad

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, vanillinsocker, bakpulver och rör försiktigt ner det i äggsmeten och häll ner det smälta smöret.
Häll i en smörad långpanna och sprid ut jordnötterna jämt över.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 15 minuter.
Smält chokladen och bred den över den färdiga kakan.
Låt svalna ordentligt så chokladen stelnar och kakorna blir lite “sega”.

Mumsfillibabba......

ROSENDALS MOROTSKAKA


RosenDals MorotsKaka


Detta behövs
2,5 dl solrosolja eller annan olja med neutral smak
3,5 dl strösocker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk nyriven muskot
1 tsk kanel
1/2 - 1 dl grovt hackade valnötter

Topping

150 g smält avsvalnat smör.
200 g Philadelphia ost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
saft och skal från 1/2 citron

Vispa socker och olja vitt.
Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen ett i taget.
Blanda de övriga torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form c:a 23 cm i diameter.
Grädda kakan i 200 grader i c:a 40 - 45 min.-
När kakan har svalnat vispas alla ingredienserna till toppingen till en luftig smet ( tillsätt citronsaften när smeten har tjocknat ).
Bred smeten över kakan.
Låt kakan stå kallt så att toppingen stelnar något.

Gör toppingen undertiden kakan bakas. Den ( toppingen) skall sedan stå och stelna till sig i kylskåpet.

Normalt skulle jag svara choklad choklad choklad på frågan, vilket fika som var godast, men denna MorotsKaka slår allt och jag menar verkligen allt med hästlängder.....Måste upplevas:)

ROSENDALS JORDGUBBSTÅRTA MED FLÄDER OCH CITRONMELISS

Receptet beskrivs som tårta, men för mig är det ingen tvekan om att det är en paj. En paj med en intensiv smak av det svenskaste av svensk sommar. Detta blev årets svar på midsommartårta, som annars brukar bestå av marängbotten, men som bekant, ombyte förnöjer.
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
150 gram mandelmassa
1 msk vatten
Fyllning:
3 äggulor
1 dl socker
1/2-1 dl outspädd flädersaft
Rivet skal av en apelsin
Garnering:
1 liter jordgubbar
Riktigt med citronmeliss
Gör så här
Pajskal:
Hacka samman smör, vetemjöl och mandelmassa i en matberedare eller med kniv.
Tillsätt vatten och kör hastigt ihop degen. Lägg den kallt i cirka 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader.
Fyllning:
Vispa äggulor och socker pösigt.
Tillsätt flädersaften och det rivna apelsinskalet.
Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda 15 minuter tills fin färg.
Låt kallna.
Fyll skalet med jordgubbar och citronmeliss.
Serveras med lättvispad grädde.

CAFÉ BRUNNSKATTEN I RONNEBY

Nu när det stundar semestertider och vi är ute och kör i vårt avlånga land, kanske det skulle smaka bra med en mysig fika. Tänkte jag skulle dela med mig av några små pärlor jag besökt genom åren. Gemensam nämnare kan vara att man bjuds en unik miljö, smakupplevelse, service utöver det vanliga eller att den där känslan man inte kan ta på infinner sig, man bara trivs. Ett litet semester tips helt enkelt.Tänk om väggar kunde tala…
Café Brunnskatten ligger på andra våningen i Gamla Brunnskontoret just där Ronneby Brunnspark börjar. Huset är den äldsta av hälsobrunnens femtio byggnader och består egentligen av flera huskroppar.

Mittsektionen med sin pampiga entré är yngst och tillhörde ursprungligen hemmanet i Bålebro i Brunnsskogen. Den mindre, norra delen är äldre och utgjorde den andra delen av Bålebrohemmanets knuttimrade mangårdsbyggnad. Den södra delen är uppförd av återanvänt virke från ett Herrens hus som byggdes i slutet av 1630-talet i Backaryd. Den märkligt höga takresningen avslöjar husets religiösa härkomst och takstolarnas äkthet.



Det är just under dessa takåsar som Café Brunnskatten huserar. breda golvtiljor som knarrar så gott. Inramat av stormönstrade tapeter och inrett med möbler från tider som flytt. I rum där trösklarna är höga och dörrposterna låga.

En miljö där stillhet får företräde. Där historia andas...
Huset där Café Brunnskatten nu huserar låg inte i Brunnsområdet då källan till hälsobrunnen upptäcktes år 1705. Den ursprungliga mangårdsbyggnaden flyttades hit i slutet av 1770-talet, byggdes till med det gamla kapellvirket i början av 1800-talet och köptes upp av Ronneby Helsobrunns Aktiebolag år 1873 för att fungera som brunnskontor fram till 1897. I själva verket var just den här byggnaden den enda som inte tillkom för brunnens behov.

Källan med det järnhaltiga vattnet utgjorde förstås brunnsanläggningarnas självklara centrum och inryms idag av ett elegant, mångkantigt tempel i toscansk stil. När det begav sig skapades Musikpaviljongen, Villa Vera, Hviidehus,Villa Vesta, promenadgallerier, badhus, Carousell och Villa Gymnastiken. Och – inte minst – Brunnshotellet, Europas största träbyggnad, som så tragiskt brann ner till grunden 1959.

Numera finns här en ny modern spaanläggning och den fantastiska parken prunkar som aldrig förr. De vackra husen har fått nya funktioner och den tidigare så levande kurortsatmosfären börjar infinna sig igen. Inte minst tack vare Café Brunnskattens närvaro...
Källa och foto:brunnskatten.se